Informatie

Werk

Hooggevoelig zijn is vaak ontzettend fijn, maar soms lijkt het je misschien meer in de weg te zitten. Bijvoorbeeld wanneer je wilt (of moet) gaan werken. Prikkels kunnen bij jou sterker binnenkomen dan bij je gemiddelde collega, misschien is er minder ruimte voor rust dan jij eigenlijk nodig hebt, of je weet überhaupt niet hoe je werk moet vinden waar je niet zo ongelofelijk moe van wordt.

Wees niet bang: ook jij kunt werk vinden dat bij jou past!

Bij HeartNav weten we dat het kan! We willen het eigenlijk heel hard (maar wel lief) door het scherm heen naar je roepen: jij kunt alles doen wat je wilt, als je luistert naar je hartkompas! Dan wordt jouw hooggevoeligheid misschien wel een hele waardevolle eigenschap!

Foto: Liv Stevens

Te veel prikkels?

Sommige banen kosten jou misschien extreem veel energie, omdat je gevoelig bent voor prikkels. Als je in een supermarkt werkt, of je gaat op een festival werken, vliegen de prikkels je om de oren! Het is dan een goed idee om een baan te zoeken in een wat rustigere omgeving, zoals een klein winkeltje. Er zijn ook banen waarbij je in de natuur kunt werken, of banen waar je in je eentje bepaalde taken uit moet voeren. (Een van onze HeartNav-ers wordt bijvoorbeeld heel rustig van administratief werk, omdat ze dan niet met anderen bezig hoeft te zijn en zich kan richten op één taak.) Ook kun je een kijkje nemen bij onze oefeningen, om te lezen hoe je minder prikkels binnen kunt laten en hoe je van de prikkels afkomt als je overprikkeld raakt.

Te veel mensen om je heen?

Sommige mensen vinden het heel fijn om met anderen samen te werken, maar misschien kost dat jou, met je gevoeligheid voor emoties, juist erg veel energie. Kies dan voor werk waarbij je niet of weinig met anderen hoeft te werken, of waarbij er genoeg ruimte is om even alleen te gaan zitten. Ook als je wel met anderen samenwerkt, kun je zelf zorgen voor momenten waarop je even rust hebt (bijvoorbeeld door in de pauze een stukje te wandelen of een boek te lezen). En je kunt natuurlijk onze tips bekijken om minder last te hebben van alle emoties (van anderen) die je voelt.

Vervelende werkplek?

De plek waar je werkt kan veel invloed hebben op hoe je je voelt. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid licht die binnenkomt of de bepaalde sfeer en energie die er hangt. Elke keer dat jij gaat werken, kom je op diezelfde plek. Als die plek dan niet fijn is, of jou erg veel energie kost, wordt het werk daar onnodig veel zwaarder en vervelender van. Een fijne werkplek levert je juist energie op en helpt je bijvoorbeeld om je extra goed te concentreren en je werk leuker of gezelliger te maken.

Misschien werk jij nu ergens waar je je eigenlijk niet prettig voelt. Elke keer zie je op tegen het moment dat je daar weer moet zijn en je wilt het liefst zo snel mogelijk weer weg. Terwijl je het werk zelf eigenlijk best leuk vindt. Dan kan het goed zijn om eens te kijken of je een andere plek kunt vinden om te werken.

Foto: Liv Stevens

Wees creatief!

Misschien vind je het moeilijk om manieren te vinden om jouw werk voor jou makkelijker of leuker te maken. Alle andere mensen doen het nou eenmaal op deze manier, dus moet jij dat ook, toch? Zeker niet! Er is veel meer mogelijk dan je nu misschien denkt en ook hele kleine veranderingen kunnen voor jou een enorm verschil maken. Terwijl er ondertussen voor de mensen om je heen niet zoveel lijkt te zijn veranderd.

Kijk wat er precies vervelend is aan waar je nu werkt (of zou willen werken). Kun je bij het werk dat je nu hebt wat dingen veranderen waardoor het wél een fijne baan wordt?

Zoals:

  • op een andere plek in het gebouw zitten;
  • op een andere tijd beginnen of stoppen;
  • hetzelfde werk doen, maar bij een ander bedrijf;
  • bij hetzelfde bedrijf een andere functie innemen die beter bij jou past;
  • zelf meer rustmomenten nemen (in je pauzes even naar buiten gaan bijvoorbeeld).

Of is het nodig om ander werk te zoeken?

Volg jouw hartkompas!

Je lichaam geeft het aan als je te veel prikkels binnenkrijgt of als de plek waar je werkt eigenlijk niet bij je past. Je wordt moe, gespannen, gefrustreerd, chagrijnig, of je krijgt hoofdpijn. Dat zijn allemaal signalen waar je aan merkt dat het niet helemaal goed zit.

Je lichaam geeft het ook aan als je juist wél fijn werk hebt gevonden en op de goede plek bent beland: je hart maakt een sprongetje of roept heel hard (of heel zacht) ‘ja!’. Je merkt dat je ontspannen kunt werken en juist energie krijgt van wat je aan het doen bent. Je gaat met plezier naar je werk.

Hoe meer jij de uitdaging aangaat en naar je hartkompas luistert, hoe meer je zult merken dat jij, mét je hooggevoeligheid, heel waardevol werk kunt doen! Helemaal vanuit wie jij bent!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen