Wat maakt het zo ingewikkeld om ouder te zijn van hooggevoelige jongeren?

Veel ouders maken zich gemakkelijk zorgen over de toekomst van hun kinderen. Vaak hoort daar een beeld bij dat je zoon of dochter een stabiele relatie en een goede opleiding nodig heeft voor die toekomst. Want zo heb jij het zelf ook gedaan.

Zit jij vast in je eigen kaders?

Ongemerkt vereenzelvig jij jezelf als ouder daarom soms met die school en met het bestaande systeem, waardoor je dat gaat verdedigen naar je kind toe. Misschien is dit wel de belangrijkste stap voor jou als ouder: durf jouw eigen kaders los te laten, neem je zoon of dochter werkelijk serieus, ga ervan uit dat hij of zij hier is met een boodschap voor jou, maar ook voor de wereld. Wat wil hij werkelijk zeggen en waarin heeft zij misschien wel groot gelijk? Heb jij je als ouder misschien zelf wel zoveel aangepast aan de huidige samenleving, waardoor jij deze maar blijft verdedigen? En misschien verdedig jij de huidige samenleving wel omdat je het moeilijk vindt dat jouw kind zo’n lastige route kiest door zich niet zomaar aan te passen aan het systeem wat voor hun gevoel niet echt klopt.

Hooggevoelige jongeren vragen jou om gelijkwaardigheid

Het allerbelangrijkste in alle contacten met jouw zoon of dochter is volstrekte gelijkwaardigheid. Zie jouw kind niet langer als kind die van jou moet leren, maar als volwassene met net zoveel recht van spreken dan jij zelf hebt als ‘oudere’ generatie. Laat het ‘ja maar uit ervaring weet ik dat ….’ eens een keer achterwege en vraag door naar wat jouw zoon of dochter allemaal nog meer te vertellen heeft. Natuurlijk zijn niet alle ideeën volledig doordacht, maar neem ze serieus en stimuleer hen om hiermee verder te gaan. En realiseer je dat de hooggevoeligheid van jouw kind ook betekent dat hun intuïtie en hun ‘weten’ vaak sterk ontwikkeld zijn. Je kunt veel van hen leren.

Jouw eigen hooggevoeligheid

Het is geen toeval dat uitgerekend jij een hooggevoelig kind hebt gekregen. Je kunt er redelijk van op aan dat jij zelf veel van diezelfde eigenschappen in huis hebt. Veel ouders blijken door hun kinderen hun eigen hooggevoeligheid weer te (h)erkennen. Veel mensen hebben afgeleerd om te vertrouwen op hun eerste indrukken en intuïtie. We hebben ons hoofd belangrijker gemaakt dan onze innerlijke wijsheid. Maar daardoor hebben we ook delen van onszelf in de ijskast gezet. Jouw kind kan je dan letterlijk en figuurlijk weer wakker maken om die talenten weer te integreren en je te gaan ontwikkelen. Het doormaken van die ontwikkeling is niet alleen een geschenk voor jouzelf. Je zult ook merken dat dit de sleutel is voor meer begrip en een betere relatie met je zoon of dochter.