Ervaringsverhaal

door Chanina Roelofsma

Verliefd – maar dan anders

Verliefd zijn voelt geweldig! En als je hooggevoelig bent, extra geweldig – en soms overweldigend. In deze ervaringsblog neem ik je mee in wat ik zoal ervaar(de) als hooggevoelige in verliefd zijn en in relatie zijn. Er is voor mij een verschil met vroeger en nu. Nu weet ik meer over hooggevoeligheid en hoe ik met energie om kan gaan.

Eigen ruimte in de relatie

Ken je dat gevoel dat de energie van jou en de ander samen echt fantastisch voelt? Dat je eindeloos met elkaar appt, belt en elkaar mist?

Elkaar missen kan ervoor zorgen dat je vaker met elkaar afspreekt/bezig bent dan eigenlijk goed voor je is. In mijn geval heb ik dat zien vertalen in dat ik overprikkeld raakte, en/of de connectie met mezelf en mijn rustpunt kwijt was. Ik zat dan té veel in de energie van de ander en voelde mezelf niet meer. Dat merkte ik meestal te laat op, pas als ik al aan het huilen was.

Nu ben ik steeds meer aan het leren over ‘mijn eigen ruimte innemen’ in het leven. En dus ook in de relatie. Hoe fijn ik het ook vind om met mijn partner te zijn, we weten allebei dat we ieder onze eigen ruimte nodig hebben. Het is dus belangrijk dat ieder van ons goed bij zichzelf blijft voelen of het oké voelt om af te spreken, of dat het beter is dat we even een weekend overslaan. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om je eigen dingen en je eigen leven te hebben. Hoe mooi samenzijn ook is, je kunt pas echt stevig samen zijn als je allebei (afzonderlijk) stevig bent!

Help! Ik voel mezelf niet meer!

Verliefdheid kan zo’n heerlijk gevoel geven! Vlinders in de buik, onderweg naar huis met een big smile, stralend en enthousiast zijn, zelfs als het regent… Heerlijk om zo blij te zijn en dat uit te stralen naar de omgeving! En ik kon de energie van de ander voelen, zelfs als we kilometers ver bij elkaar vandaan waren: zijn blijheid, bezorgdheid, of gewoon: zijn energie.

Het is leuk om zo samen verbonden te zijn, maar het heeft ook een andere kant. Als ik bij wijze van spreken te veel in ‘onze roze wolk’ zit, heb ik het gevoel dat ik niet meer mezelf ben. Ik voel dan mijn eigen energie niet meer (volledig), want ik voel me gemixt met de energie van de ander. Soms voel ik me leeg, zonder energie en soms laat ik zelfs de energie van de ander in mij overvloeien. Een enkele keer voelt het fijn om zó dichtbij de energie van de ander te zijn, dat je het zelfs met je meedraagt – maar na verloop van tijd voelt het onwennig of zelfs zwaar.

Wat wél werkt voor mij

Voor mij helpt het heel erg om een plekje voor mezelf te hebben (dus écht even zonder de ander te zijn), en bewust te gaan zitten gronden (contact maken met de aarde). Ik verbind dan al mijn lichaamsdelen, en mijn energielichaam en aura, met mijn gronding. Op die manier kan ik ervan op aan dat mijn lichaam loslaat wat ik niet meer nodig heb.

Vervolgens stel ik me voor dat de energie van degene op wie ik verliefd ben (ook al voelt dat nóg zo fijn) nu teruggaat naar de ander. Ik voel het wegstromen en merk gelijk dat ik daardoor mezelf steeds meer begin te voelen! Heel fijn is dat. Ik merk dat als ik weer een tijdje op mezelf ben, ik het nodig heb om mezelf weer helemaal te voelen. Even helemaal contact te maken met mij en mijn energie. Ik heb dan niets aan de energie van de ander, want die hoort eigenlijk bij de ander te zijn.

Nadat ik de energie van de ander heb weggestuurd, vul ik me op met het licht van mijn Kern, waar mijn Wezensenergie in zit. Eerst moet ik daarvoor even goed voelen en contact maken met mijn Kern. Meestal zit die in mijn lichaam, rond mijn hartgebied. Vanuit daar laat ik alles wat ik nodig heb door heel mijn lichaam en aura stromen. Pfoe, dat is fijn om te doen!

Ik heb geleerd dat alles wat ik nodig heb (bijv. liefde, aandacht, geborgenheid, stevigheid) gewoon in mezelf zit! Ik hoef dus niet aan de ander te ‘hangen’ of hem vreselijk te gaan zitten missen als we niet bij elkaar zijn. Want ik ben ik, ik ben hier, en hier heb ik alles wat ik nu nodig heb.

Ik daag je uit om ook eens op onderzoek te gaan naar wat jij nodig hebt, en hoe je dat in jezelf kunt vinden. Het kan een hele waardevolle oefening zijn!

Chanina Roelofsma

Chanina Roelofsma

HeartNav teamlid
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
2 antwoorden
 1. Joyce
  Joyce zegt:

  Wat mooi Chanina! En fijn dat je je verhaal wilt delen, ik kan mij zeker vinden in wat jij geschreven hebt. Het heeft bij mij een hele tijd geduurd voordat ik er achter kwam waarom ik mij soms zo voelde …. Maar toen ik er achter kwam waarom viel alles op zijn plaats en is het makkelijker om er mee om te gaan en inderdaad tijd en ruimte voor jezelf is erg belangrijk.

  Een heel mooi concept trouwens wat jullie doen en wat jullie opgezet hebben.

  Groetjes Joyce

 2. Chanina Roelofsma
  Chanina Roelofsma zegt:

  Dankjewel voor je reactie, Joyce! 🙂
  Het is voor mij vaak een kwestie van weer helemaal bij mezelf komen, en vanuit daar voelen wat ik nodig heb.
  Als ik nog teveel in contact sta met (de energie van) de ander, kan ik vaak niet helder voelen wat ik nodig heb, omdat ik dan teveel ga nadenken over wat de ander nodig heeft. Een valkuil, maar je ervan bewustzijn is de eerste stap, en het leren zit ‘m in het doen: durven vragen aan de ander wat hij/zij nodig heeft, en zelf voelen en luisteren naar wat jij nodig hebt. 🙂

  Liefs,
  Chanina

Reacties zijn gesloten.