Informatie

Pesten

Veel jongeren worden gepest en pesten kan allerlei vormen aannemen. Wij richten ons vooral op hoe jouw hooggevoeligheid het moeilijker kan maken om aansluiting te vinden met je leeftijdsgenoten. Soms ziet het er bovendien aan de buitenkant niet uit alsof je gepest wordt, maar voelt het wel zo.

Je voelt je anders

Veel hooggevoelige jongeren voelen zich anders dan de mensen om hen heen. Soms kun je het gevoel hebben dat je klasgenoten een heel andere taal spreken dan jij. En dat denken zij misschien ook wel van jou. Jullie snappen elkaar niet, waardoor jij buiten de groep valt.

Je ziet en weet meer

Op meerdere plekken op deze site kun je lezen dat je door je hooggevoeligheid eigenlijk veel meer ziet en voelt. Je ziet daardoor soms ook dingen die anderen liever verborgen houden. Jij ziet bijvoorbeeld de onzekerheid bij iemand die altijd stoer probeert te doen, of het verdriet dat iemand vanbinnen voelt. Mensen kunnen haarfijn aanvoelen dat jij wel heel goed ziet wat er allemaal in hen gebeurt. Dat kan heel eng en confronterend zijn en de beste oplossing is dan: tegen jou zeggen dat je raar bent! Dat is de enige manier waarop zij zich weer veilig voelen met de dingen die ze niet willen of kunnen zien of voelen. Dat zegt dus niet zoveel over jou; het zegt dat er stukken zijn in hen die zij op dit moment willen vermijden.

Je voelt aan dat mensen iets anders zeggen dan ze denken

Je kunt heel makkelijk aanvoelen of dat wat iemand zegt overeenkomt met wat hij of zij daadwerkelijk vanbinnen voelt. Veel te vaak zeggen mensen iets anders dan wat ze eigenlijk voelen. Dat kan heel verwarrend zijn. Misschien word je er onzeker van, ben je bang dat mensen nooit helemaal eerlijk zijn of ga je aan de echtheid van jouw gevoel twijfelen. Het kan ook zijn dat je het hierdoor lastig(er) vindt om bij die ander aansluiting te vinden.

Dit alles betekent niet dat jij moet stoppen met zien wat je ziet en voelen wat je voelt!

Je schooltijd kan een hele lastige periode zijn en als je gepest wordt of je buitengesloten voelt is het extra moeilijk. Je denkt misschien soms ‘was ik maar gewoon zoals zij, dan hoorde ik er tenminste bij’. Weet dan dat jij juist veel toe te voegen hebt, juist jij met al jouw kwaliteiten en al jouw anders-zijn. En hoe ouder je wordt, hoe meer dat tot zijn recht zal komen.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen