Informatie

Je eigen bedrijf

Mensen die hooggevoelig zijn, voelen zich soms niet goed thuis in standaard banen. De werkdruk, regels waar je aan moet voldoen en soms een zakelijke en onpersoonlijke manier van met elkaar omgaan, kan totaal niet bij je passen. En wellicht voel je je aangetrokken tot werken als zelfstandige. Je kunt jezelf helemaal op jouw manier ontplooien, zelf bepalen hoe je werkt, wanneer je werkt, hoe je tussendoor rust neemt, hoe jij je werkplek inricht, noem maar op.

Is dat niet eng?

Tegelijkertijd is het ook spannend. Veel drempelvrees heeft te maken met het beeld wat je hebt van een eigen bedrijf. Het geeft inderdaad veel risico en stress als je meteen in een gehuurd pand gaat zitten en medewerkers in dienst neemt. Daarom is ook de belangrijkste tip om stapje voor stapje te beginnen. Misschien zorg je eerst nog voor genoeg inkomen met een bijbaan en maak je steeds meer tijd vrij om je eigen onderneming op te zetten. Het is ook belangrijk om met iets te beginnen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Begin als het enigszins kan gewoon vanuit huis of een hoekje in een garage die je mag gebruiken.

Wat wil je doen en wat moet je doen?

Foto: Liv Stevens

Dan blijft natuurlijk wel de vraag wát je dan gaat doen als bedrijf. Het helpt enorm als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt bereiken met je werk, wat je roeping is, waar je passie ligt. Belangrijke check is of je dat wat je wilt gaan doen iets is wat je eigenlijk uit jezelf al heel graag doet en waar je ongemerkt al mee bezig bent.

Nu zijn er nog wat dingen die je moet weten en moet kunnen. Je moet zelf beslissingen durven nemen. En enige aanleg om jouw werk goed te organiseren is ook een must. Boekhouding is voor een beginner niet moeilijk, maar je moet wel ordelijk genoeg zijn om alles een beetje bij te houden. Realiseer je dat je niet meteen rijk zult worden als je voor jezelf begint. Je inkomen kan natuurlijk behoorlijk groeien, maar zeker in het begin moet het allemaal op gang komen, moet je nog veel leren en meestal moet je ook wat investeren.

Veel hoogsensitieve mensen zijn erg creatief, maar soms wat minder zakelijk. Toch is het handig om van tevoren een idee te hebben van je kosten, de kostprijs van je product of dienst en ook wat mensen ervoor over hebben om dat te kopen.

Wat moet je regelen?

Er zijn natuurlijk veel zaken die geregeld moeten worden: een pakkende bedrijfsnaam, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een bankrekening openen, etc. Maar zelfs die dingen kun je stap voor stap doen. Online kun je heel veel vinden over het opzetten van een eigen bedrijf, dus dat slaan we hier even over.

Conclusie? Bereid je goed voor, weet waar je aan begint, en: DOEN! Het hoeft niet in één keer perfect of onwijs succesvol. Doe het rustig aan en vertrouw op je gevoel. Die vertelt je wel of je op de goede weg zit.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen