Informatie

Gap year (tussenjaar)

Doei allemaal, tot volgend jaar!

Een ‘gap year’ is letterlijk een jaartje er tussenuit. Tussen het ‘normale leven’ van schoolprogramma’s door even pauze en tijd voor iets heel anders. Dit kan na de middelbare school zijn of bijvoorbeeld tussen een bachelor en een master in. Het kan in Nederland, maar veel jongeren gaan ook naar het buitenland.

Op (een georganiseerde) reis, op avontuur, cursussen volgen, vrijwilligerswerk doen, een nieuwe taal leren, of simpelweg een jaartje werken en rustig kunnen bedenken wat je daarna wil doen. Even googlen op ‘tussenjaar’ en je ziet een hele wereld aan mogelijkheden. Ieder jaar is er rond januari een landelijke informatieavond, ergens in het midden van het land, waar alle organisaties die programma’s voor een tussenjaar aanbieden zich presenteren.

Kijk eens rond, vraag hier en daar wat. En vooral: voel. Wat wil je? Wat heb je nu nodig? En ga dat doen! Een jaar lijkt nu veel, maar achteraf gezien is het niets. Het kan je precies de tijd en ruimte geven die je nodig hebt om daarna de juiste beslissing te nemen. Tijdens studiejaren maakt een jaartje meer of minder ook niet meer zo uit. Dus je verliest niet zomaar vrienden of loopt ineens enorm achter omdat je een jaartje later begint.

Maakt je hart een sprongetje als je nadenkt over wat je allemaal zou kunnen doen in dat jaar? Doe het!

Foto: Liv Stevens

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen