Informatie

Creatief met (weinig) geld

Er zijn veel leuke en handige manieren om creatief om te gaan met geld. Wanneer je krap bij kas zit, kun je in de verleiding komen om dát op te offeren wat jij belangrijk vindt. Je besluit bijvoorbeeld dat je je geen biologisch eten kunt veroorloven, terwijl je dit eigenlijk het liefste zou wel zou doen. Hoewel het natuurlijk belangrijk is om realistisch te blijven, kun je hier heel creatief in zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld tegen het einde van de dag vaak kortingen op producten die anders zouden worden weggegooid.

Kleding en andere spullen kun je kopen en verkopen in kringloopwinkels, op de rommelmarkt of online. Ook zou je een kledingruil kunnen opzoeken of zelf organiseren.

Zo zijn er dus veel vormen van uitwisseling te ontdekken waar geen geld aan te pas hoeft te komen. Naast het ruilen van spullen kun je je bijvoorbeeld ook inzetten als vrijwilliger in ruil voor een warme maaltijd of zelfs onderdak. Een klein budget hoeft je ook niet tegen te houden om op vakantie of op reis te gaan. Je zou bijvoorbeeld kunnen liften en er zijn veel organisaties (zoals WWOOFF, Workaway en HelpX) die je kunnen helpen een mooi adresje voor vrijwilligerswerk te vinden – waar ter wereld dan ook. Je kunt jezelf tijdens dit proces een aantal vragen stellen. Waar ben ik goed in? Wat heb ik te bieden? En wat heb ik nodig of zou ik graag willen leren?

Zo kan het erg leuk zijn om te spelen met de mogelijkheden die er wél zijn en ook hierin, ondanks je budget, je hartkompas te volgen! 

Kijk ook eens op www.durftevragen.nl. Als je geen vragen stelt, kan het universum ook niet in actie komen voor jou.

Foto: Liv Stevens