Informatie

School

We moeten allemaal naar school. In ieder geval tot we 18 zijn (of tot we een HAVO- of VWO-diploma op zak hebben). En daarna mogen we lekker verder met iets leren wat ons daadwerkelijk gaat helpen op de arbeidsmarkt. Op zich niets mis mee. Je kunt er onwijs veel leren (en dan doelen we nog niet eens op wat er in de schoolboeken staat) en de meeste jongeren beleven een leuke tijd met hun leeftijdsgenoten.

Helaas geldt dat niet voor iedereen. Soms is school helemaal geen feest. Je loopt tegen allerlei dingen aan en is het meer de vraag hoe je school overleeft. In deze rubriek lees je waar hooggevoelige leeftijdsgenoten tegenaan lopen, maar vooral ook hoe zij hier hun eigen antwoord op vinden.

Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen over scholen. Op steeds meer scholen wordt het onderwijs afgestemd op de individuele leerling, waardoor iedereen zijn eigen persoonlijke leerroute volgt. En er komen ook steeds meer nieuwe scholen waar je als leerling zelf je eigen leerproces organiseert.

Na de middelbare school kun je kiezen voor een vervolgopleiding. Misschien heb je werkelijk geen idee, wil je eigenlijk wel gaan werken of eerst even een jaartje pauze om te ontdekken wat je nu echt wil. We noemen dat een ‘gap-year’.

Foto: Liv Stevens

Misschien weet je allang wat je wil, maar ontdek je na een tijdje dat dit het toch niet is. Je bent dan niet de enige, want op veel vervolgopleidingen valt meer dan 30 % uit in het eerste jaar. Dus een goede studiekeuze maken is belangrijk. Weet jij al wat je wil gaan doen?

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen