Informatie

Mijn ouders begrijpen mij niet

Misschien herken je het wel? Je ouders vinden dat je je niet zo aan moet stellen wanneer je harde geluiden, drukte of grote mensenmassa’s niet kan verdragen. Zij zien het misschien wel als overgevoeligheid. Wanneer je besluit te stoppen met je studie omdat die toch niet goed voelt, bestempelen ze het met ‘luiheid’ of ‘vluchtgedrag’. Of je merkt dat je ouders totaal niet snappen wat je bedoelt, wanneer jij moedig in alle openheid jouw gevoelens met hen deelt. Het lijkt wel of jullie twee verschillende talen spreken.

Het is pijnlijk en frustrerend als jouw ouders de dingen die voor jou glashelder en belangrijk zijn, niet kunnen volgen. Je kunt daardoor het (eenzame) gevoel krijgen dat er iets mis is met jou of dat je het niet goed doet. Terwijl je nog zo je best doet, kan het toch voelen alsof jij je ouders teleurstelt. Maar dat is lang niet altijd waar!

Jij bent namelijk ook een spiegel voor je ouders. Dat kan voor hen heel confronterend zijn. Je spiegelt vaak dingen van je ouders die zij (door vervelende ervaringen) hebben verdrongen. Juist jij kunt zorgen voor meer openheid en verandering binnen je familie door simpelweg trouw te blijven aan jezelf!

Illustratie: Madelief de Graaf

Vergeet niet dat je ouders diep in hun hart het allerliefste willen dat jij gelukkig bent!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen