Informatie

Liefde

Liefde is er in veel verschillende vormen en als je hooggevoelig bent, voel je die liefde op nog meer verschillende lagen.

Foto: Liv Stevens

Liefde voor mensen

Je kunt liefde voelen voor iemand waar je verliefd op bent, of in een liefdesrelatie. Je hart gaat tekeer, je buik zit vol vlinders, je voelt aantrekkingskracht en seksualiteit speelt ook een rol. Deze liefde voel je misschien wel met je hele lijf!

Je kunt natuurlijk ook liefde voelen voor je ouders en familie. Je voelt dat je bij ze hoort, dat je onderdeel bent van het systeem. Dat kan voelen als een hele veilige liefde. Misschien voel jij deze liefde meer in de vorm van een soort kalmte, basis of veilige haven.

Ook van je vrienden houd je, maar weer op een andere manier. Je merkt dat je op bepaalde punten met elkaar ‘matcht’. Je kunt deze liefde voelen vanuit je hart, maar misschien voel jij bij die ene vriend(in) wel alsof jullie hoofden met elkaar verbonden zijn. Met je vrienden ben je verbonden op die plekken waar jullie met elkaar overeenkomen of elkaar aanvullen.

Andere soorten liefde

Maar er zijn ook andere vormen en manieren waarop je liefde kunt voelen. Misschien voel jij je bijvoorbeeld heel erg verbonden met de natuur. Je voelt dan een diepe liefde voor alles wat leeft, voor alle dieren en planten om je heen.

Ditzelfde gevoel kun je ook hebben voor andere mensen: een soort onvoorwaardelijke liefde voor iedereen die leeft, ook al ken je die mensen helemaal niet. Je houdt van ze, gewoon omdat ze mens zijn. Misschien heb je dat weleens ervaren.
Die liefde voelt meestal heel anders dan wanneer je verliefd bent. Sommige mensen voelen dat hun hart helemaal opengaat, of dat hun liefde vanuit hun hart naar buiten stroomt. Of het geeft een gevoel van ruimte, een gevoel van dat je er mag zijn en dat je erbij hoort. Bij dit soort liefde lijkt het soms alsof hij niet eens uit jezelf komt, maar meer alsof je midden in een rivier van liefde bent gaan staan. Een rivier die altijd en voor iedereen toegankelijk is. Dit noemen we ook wel universele liefde.

Foto: Liv Stevens

Liefde bestaat uit al deze vormen en nog veel meer. Je komt dit vanzelf tegen in je leven en kunt dit rustig op jouw eigen tempo ontdekken. Elke vorm van liefde ondersteunt jou en vult jou weer op een andere manier op.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen