Informatie

Relaties

Het hebben of krijgen van een relatie is voor veel jongeren onwijs spannend en ook heel belangrijk. Een flinke dosis extra hormonen maakt het er allemaal niet veel rustiger op. Rond relaties hangt natuurlijk ook heel veel kwetsbaarheid. Ben ik wel genoeg? Wie ben ik eigenlijk? Wat is liefde precies en hoe werkt het bij mij? En wat wil ik met seks? Val ik nou op jongens, meisjes of allebei? Je hebt waarschijnlijk al allerlei ideeën gekregen van hoe het hoort en waar jij allemaal aan moet voldoen. Niet alleen wie jij moet zijn voor je vriend(in), maar ook wat de buitenwereld hier allemaal van vindt.

Als je hooggevoelig bent komen relaties vaak net wat preciezer. Je hebt er meer last van als iets niet klopt of als iets net niet goed voelt. Je pikt veel meer signalen op van je partner, maar ook van wat anderen denken of wat de maatschappij van je wil. Ook in dit opzicht voel jij meer en dieper. De verliefdheid kan heviger zijn, maar je kunt jezelf bijvoorbeeld ook helemaal verliezen in iemand anders.

Foto: Liv Stevens


Het belangrijkste om te onthouden wanneer je relaties begint te ontdekken, is blijven voelen. Je hoofd gaat er vaak met je vandoor en je gaat snel piekeren, of juist dromen. Maar blijf vertrouwen op dat gevoel in je onderbuik. Die weet of iets klopt. En neem ook tijdens dit heftige avontuur regelmatig de tijd om even helemaal alleen te zijn met jezelf. Je moet soms op adem komen en tot rust komen om weer helder te kunnen voelen. Het is belangrijk dat je daar de tijd voor neemt.

En verder? Geniet ervan!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen