Ervaringsverhaal

door Rob Ansems

Passie & grenzen in je werk

Zoals velen heb ik een fulltime job, ik werk in de ICT. Een 9-5 mentaliteit wordt tegenwoordig niet meer geaccepteerd (vooral niet in de ICT). Mensen moeten, en soms willen ze dat ook, op elk moment, vanaf waar dan ook,  hun werk afmaken.

Vroeger, toen ik een jaar of 10/12 was en voor het eerst een PC zag, was ik gelijk gefascineerd door dit apparaat. Op mijn 20e was ik klaar met twee MBO studies op het gebied van ICT en ging ik aan de slag bij mijn eerste werkgever. Ik had echt passie voor computers en langzaam werd mijn passie en hobby mijn werk. Na 7 jaar ervaring en 2 werkgevers rijker heb ik inmiddels al een aantal dingen over werken ontdekt. Balans, uitdagingen en grenzen zijn hierbij de keywords.

Heethoofden en kapiteins

Met mijn hooggevoeligheid is het af en toe lastig functioneren in een team vol heethoofden en kapiteins. Workshops en coaching hebben mij zeer goed geholpen om grenzen te leren aangeven bij collega’s en mijn leidinggevenden. Ik communiceer nu veel beter met collega’s en heb meer respect voor anderen.

Nog steeds zijn balans, uitdagingen en grenzen ‘work in progress’. Ik kom het elke werkdag tegen. Hoe ‘leuk’ mijn hooggevoeligheid ook is, mensen veranderen niet zomaar. Als een collega harde woorden gebruikt en opmerkingen over een aantal zaken maakt, blijft het een uitdaging voor mij om daar mee om te gaan.

Prioriteit: rust in mezelf

Als een werkdag voorbij is kan het nog steeds zijn dat er doorgewerkt moet worden. Websites die live gezet moeten worden, een storing van een systeem, het kan van alles zijn. Daarin is het ook voor mij belangrijk om een balans te vinden en grenzen te stellen. Storingen negeren en altijd door collega’s laten oplossen, wordt mij niet in dank afgenomen. Aan de andere kant is het mijn prioriteit om de rust in mezelf te vinden en niet over mijn grenzen heen te gaan.

Passie en liefde overdragen

Naast mijn werk heb ik me een aantal jaar geleden ingeschreven bij de KvK. Stap voor stap kom ik verder met het opzetten van mijn eigen bedrijf voor massages.  Waar ik in mijn werk blij van word, word ik ook blij van met masseren: een stukje passie en liefde overdragen, waar de ander en ikzelf blij van worden.

Passies, die veranderen altijd. Binnen mijn werkgebied heb ik opnieuw moeten zoeken naar wat ik echt wil, waar ik echt blij van word. Buiten het werk was die zoektocht er ook. Ik heb net weer een nieuwe passie gevonden. Zo heb ik  mij onlangs nog ingeschreven voor een cursus stijldansen, over nieuwe uitdagingen gesproken!

Tips & tricks

♥  Maak van je hooggevoeligheid een positieve eigenschap.

♥  Zorg goed voor jezelf op alle gebieden (geestelijk & lichamelijk).

♥  Indien je er zelf niet uitkomt, vraag tijdig hulp aan anderen. Hoe hebben anderen dit opgelost? Ik heb bijvoorbeeld hele goede begeleiding gehad van Jolanda van den Berg.

♥  Ga doen waar jij gelukkig van wordt.