Informatie

Ouders

Ouders hebben een grote invloed in je leven, zeker als je thuis woont. Daarom is het belangrijk om een goede weg te vinden om zo fijn mogelijk met elkaar om te gaan. Dat is natuurlijk altijd zo. Maar wanneer jij hooggevoelig bent en je ouders niet of minder, kan dat nogal eens voor onbegrip en misverstanden zorgen. Je kunt helaas niet verwachten dat je ouders je begrijpen als zij hele andere dingen voelen (of juist niet voelen) dan jij. Je ouders doen absoluut hun best, maar sommige dingen gaan ze waarschijnlijk niet kunnen begrijpen. 

Gelukkig kun je mensen zoeken die jouw wél begrijpen, bijvoorbeeld andere hooggevoelige jongeren. Dat is een fijne manier om je toch gehoord en begrepen te voelen. En dan hoef je niet meer telkens de discussie met je ouders aan te gaan.

Onthoud wel: jouw ouders houden van jou, en ook als ze je soms niet goed begrijpen, proberen ze het vaak wel. Probeer daarom zelf ook om zo goed mogelijk aan je ouders uit te leggen hoe het voor jou is en wat jij ervaart. Alleen zo kunnen zij jou beter gaan begrijpen. 

Ik voel alles van mijn ouders!

Foto: Liv Stevens

Je komt thuis van school en meteen vraagt je moeder hoe het was, of klaagt je vader over wat hij op zijn werk heeft meegemaakt. Het voelt alsof hun energie komt aanvliegen en het overdondert je een beetje. Je voelt hun spanning, hun geïrriteerdheid of hun moeheid. En dat wil je eigenlijk helemaal niet! En dan vragen ze je ook nog van alles te doen, zoals je spullen opruimen, jas ophangen, helpen met koken etc. Het is als een stortvloed van energie en verwachtingen.

Dit kun je gelukkig heel makkelijk en snel oplossen door op tijd aan hen aan te geven dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Tijd om bij te komen en weer op te laden. Wat veel hooggevoelige jongeren nodig hebben is een momentje alleen, direct nadat ze thuiskomen. Een half uurtje of uurtje is vaak al genoeg. Geef aan dat dit belangrijk voor jou is. Dan kun je daarna weer helemaal opgeladen met je ouders gaan communiceren.

Ruziënde ouders

Een van de dingen die als hooggevoelige extra hard binnen kunnen komen, is ruzie. Zowel wanneer je het zelf hebt, als wanneer je er getuige van bent. Zeker als je ouders ruzie hebben kan dit heftig zijn voor jou. Je voelt de spanning in de lucht hangen en de onuitgesproken woorden tussen je ouders. Je bent misschien geneigd om te gaan bemiddelen en dat is ook heel begrijpelijk. Je wilt graag dat iedereen zich prettig voelt in huis. Het kan zelfs gebeuren dat je ouders hun hart komen luchten bij jou, omdat je zo goed kan luisteren en ze voelen dat jij hen begrijpt. Dit kost heel veel energie en je krijgt er meestal weinig voor terug. 

Het is goed om je te beseffen dat jij en je ouders ieder hun eigen problemen hebben om op te lossen. Hoe graag je het ook wilt, het is niet aan jou om deze zorgen te dragen of deze narigheid te herstellen. De kans is groot dat je jezelf hierin kwijtraakt. Dan is het tijd om je energie terug te nemen en te stoppen in iets waar je blij van wordt. Soms gaat het dan vanzelf weer beter!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen