Ben je ouder van een hooggevoelige jongere?

Samen met mamaAls ouders van een hooggevoelige jongere heb je vaak al heel wat achter de rug. Het is heel leuk, maar het vraagt ook veel om goed om te gaan met al hun vragen, met hun anders zijn. Wat deed je met haar opmerking over krokodillen onder haar bed, of dat er een meneer in haar kamer staat en ze niet durft te slapen? Hoe ging je ermee om dat hij zich niet altijd thuis voelde in zijn klas, moeite had met vriendjes of zonder duidelijke reden ineens niet meer mee wilde naar oma. En hoe vind je toch een school die genoeg aansluit bij de behoefte van je kind.

Veel hooggevoelige kinderen voelen zich niet begrepen en begrijpen zichzelf ook lang niet altijd. Vooral als ze jonger zijn kunnen ze lang niet altijd uitleggen wat er aan de hand is. Ze reageren dan soms met huilen, of met angst, met veel drukte en onrust, of ze trekken zich terug of slaan dicht. Gaandeweg ontwikkelt een kind zo zijn of haar eigen manier om zich te redden in het leven, waarin het zich soms zo anders voelt dan de omgeving.

Pubertijd

Je maakt wat mee als ouder, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de pubertijd. Een extra dosis hormonen, emoties en vaak een grotere afstand tussen jezelf als ouder en je kind. Het is ook de tijd dat jouw kind steeds meer zijn of haar eigen wereld heeft los van jou als ouder. Niet alleen lichamelijk, maar vooral ook emotioneel verandert er enorm veel. Jongeren voelen zich in deze fase vaak kwetsbaar. Opnieuw grote vragen: wat doe je als je aanvoelt dat je zoon of dochter niet echt gelukkig is, ook al ziet hun leven er aan de buitenkant misschien nog wel gelikt uit? Wat doe je als je kind zich verder terug trekt en weinig vrienden heeft? Of als zij zich juist super open stelt voor haar omgeving, maar daarbij zelf altijd oververmoeid is omdat ze teveel spanning van anderen overneemt? Of als je zoon het niet meer ziet zitten?

Een ideale wereld

Veel hooggevoelige jongeren hebben duidelijke idealen, een beeld van hoe de wereld er eigenlijk uit zou moeten zien. Dat is vaak mijlenver van wat zij om zich heen zien gebeuren. Soms voelt het als een onoverbrugbaar gat tussen wat zij willen met hun leven en met de wereld en wat ze in de samenleving zien gebeuren. Ze zijn gevoelig voor onrechtvaardigheid en sociaal onrecht, ze kunnen zich steeds moeilijker echt verbinden met wat er via de media over hen wordt uitgestort. Soms blijven ze zich wel keurig aanpassen, om maar vooral niet uit de toon te vallen, om toch nog mee te kunnen doen met hun ‘peers’, of om de goedkeuring van jou als ouder niet te verliezen.

Wat kun je als ouder?

Voor jou als ouder is het soms confronterend om dit alles te zien gebeuren bij je eigen zoon of dochter. Wat doe je als je zoon twee keer op een rij stopt met een opleiding? Of als hij nog net wel doorgaat (omdat jullie hierop staan als ouders), maar niet echt gelukkig is en aangeeft helemaal niets met zijn opleiding te gaan doen. Wat doe je als je aanvoelt dat jouw dochter misschien wel helemaal niet past in een ‘normale baan’ en niet zomaar in staat zal zijn om in haar eigen onderhoud te voorzien? Of als je dochter aangeeft dat je er alvast maar aan moet wennen dat zij geen normale huisje boompje beestje relatie wil? Of als je zoon hulp nodig heeft, maar niet nog een keer naar die ‘vage psycholoog’ wil?

IMG_0515Als ervaringsdeskundigen weten wij dat het grootste probleem van de meeste hooggevoelige jongeren is dat zij zich niet begrepen en gezien voelen in wie zij zijn en waar ze voor staan. Deze site van HeartNav geeft een meesterlijke inkijk in het innerlijk leven en uiterlijk bestaan van hooggevoelige jongeren. Voor jou als ouder is dit een onschatbare bron van informatie om jouw zoon of dochter beter te kunnen begrijpen. Zo kom je er misschien achter dat het helemaal niet zo vreemd is hoe jouw zoon met zijn leven omgaat.

Het helpt enorm als je het als normale realiteit ziet (en misschien wel als speciale uitdaging) dat jouw zoon of dochter op een volstrekt eigen manier zijn of haar weg in de wereld zal vinden. En dat dit helemaal prima is en eigenlijk wel mooi en bijzonder, iets om trots op te zijn. Realiseer je dat dit soms extra support vraagt, creatief meedenken, stimuleren en vooral het volste vertrouwen geven en in onvoorwaardelijke liefde blijven naar je zoon of dochter.

Don’t worry

In de praktijk worden veel hooggevoelige jongeren nog gezien als afwijkend, ze krijgen ten onrechte diagnoses. Maar voor ons is hooggevoeligheid een speciale kwaliteit. Dus gefeliciteerd, want jouw kind is hooggevoelig. Wij denken dat heel veel van deze jongeren voorlopers zijn. Zij zijn ‘the new normal’, maar omdat ze nog in de minderheid zijn valt het zo op!