Ervaringsverhaal

door Lotte van Oevelen

Naar school met liefde voor mezelf

Toen ik klein was probeerde ik vaak net te doen alsof ik heel ziek was om niet naar school te hoeven. Niet door een vervelende klas of boze leraren, maar omdat ik me er op een bepaalde manier helemaal niet vrij voelde. Niet vrij om te doen wat mijn hart me vertelde te doen, waar ik écht zin in had. Toch vond ik het ook heel leuk om te leren! Van alles en nog wat! In de brugklas en in de tweede van de middelbare school was ik in de lessen een hele stille en brave leerling, maar het voelde er helemaal niet fijn.

Ik voelde dat iedereen op school een ‘masker’ op had.

Ik voelde wat er in de leraren omging en hoe zij zich met een ‘muur’ afschermden van de klas om alles ‘onder controle’ te houden, bang om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Er liepen ook ontzettend veel kinderen rond die allemaal hun ‘masker’ op hadden en stiekem van binnen zoveel mooier waren dan dat ze zelf wilden of konden zien.

Het leek alsof zoveel mensen de hele tijd een toneelstukje voor anderen en zichzelf aan het opvoeren waren waar ik van buitenaf naar stond te kijken. Ik voelde me daar zo overrompeld door al die energieën en emoties van anderen dat het allemaal veel te veel voor me werd. Het voelde net alsof ik in een fabriek leefde, waarin alle mensen met hun emoties in hokjes werden gestopt om er vooral niet teveel aandacht aan te besteden. Er stond namelijk nog een hele carrièrewereld op je te wachten waar je nu hard voor moest leren. Het maakte mij zo verdrietig om te zien dat al die mensen alleen dat nog konden zien en er bijna door verblind raakten!

Gelukkig mocht ik in de derde beginnen op de vrije middelbare school waar ik in een super fijne, hechte klas terecht kwam. De sfeer was hier zo ontzettend veel fijner! De leraren gedroegen zich gewoon als mensen met gevoelens en iedereen mocht er gewoon zijn wie hij/zij was!

De druk nam steeds meer toe.

De vrije school zit echter ook nog steeds vast aan het huidige schoolsysteem, waardoor de druk steeds meer toenam. Omdat ik eerst nog super graag geneeskunde wou gaan studeren hield ik die hoge druk nog net vol door mijn verstand op honderd te zetten en mijn gevoel ver weg te drukken.Terwijl ik van binnen bijna huilde omdat ik zo ontzettend even de behoefte had aan die aandacht en liefde voor mezelf.

Het was net alsof ik op de automatische piloot stond, wat ik pas merkte toen ik er in de zomervakantie eindelijk weer uit kon stappen. Het voelde alsof ik een ontzettend zware mantel af kon doen en mijn vleugels weer kon spreiden! Ik voelde mezelf weer en waar ik zelf behoefte aan had. Alsof ik weer tot leven kwam. Voor het nieuwe schooljaar kwam het goede voornemen om niet meer zo over mijn grenzen te gaan, maar al snel begon het tempo van de sneltrein toch weer op te lopen en ik begon mezelf toch weer kwijt te raken in de gedachte dat het goed voor me zou zijn als ik eenmaal van school af zou komen.

Toen ging het mis.. of misschien eigenlijk op een bepaalde manier ook wel weer goed…

Ik raakte helemaal overspannen en verzeild in een heftige tweestrijd in mezelf waarin ik niet meer wist wat ik moest doen. Ik werd meegesleurd door alle waarheden van andere mensen in wat zij dachten dat goed voor mij was en wist het allemaal echt niet meer.

Het was een heel proces waarin ik uit de kijkwijze van de maatschappij probeerde te ontsnappen en waar ik nu eigenlijk zo dankbaar voor ben! Ik heb gekozen om gewoon in het nu te leven en ben dus naar havo gegaan in plaats van vwo. Ik mocht veel loslaten en dat voelt zo fijn!

Ik merk dat het veel beter met me gaat, gewoon door naar mezelf te luisteren! Het creëert zoveel ruimte waardoor ik veel beter kan voelen en weer verder kan groeien.

Liefs!
Lotte

Tips & Tricks

♥  Je hart is zo groot en wijs! Je mag er écht naar luisteren! Als je dat doet en voor jezelf voelt wat op dit moment goed voor je is, kun je alles bereiken! Je mag van jezelf houden! Heeeeeeel veel!!! <3

Lotte van Oevelen

(17 jaar)

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.