Geniet van het onderweg-zijn!
Op naar Leiden

Yes! Na een periode vol verhelderende experimenten is het tijd voor een nieuw interview met niemand minder dan de fantastische Floor van Loon! Op naar Leiden, want daar heeft zij haar levendige praktijk voor Kunstzinnige Therapie genaamd FLOOR. Deze ontmoeting belooft één groot feest te worden, want alles wat ik van én over Floor lees ademt speelse creativiteit, liefdevolle expressie en positieve puurheid uit, met andere woorden: Floor is één van mijn grote bruisende inspiratiebronnen! Bovendien heeft ze me twee jaar geleden het laatste liefdevolle zetje gegeven om te stoppen met mijn studie. Een keuze die mijn leven de juiste wending gaf! Ik kan niets anders zeggen dan: hoera hoera hoera!

Een feestelijk weerzien!

Na drie uur stuiteren in de trein, loop ik rustig richting Floor’s praktijk. De lentezon komt tevoorschijn, de gele bloemetjes bloeien en ik voel aan alles dat deze ontmoeting me weer een stap verder gaat brengen! “O lieve Lente, ik vind het zo spannend en leuk tegelijk!” zeg ik in gedachten terwijl ik de weg volg. Als ik opkijk zwaait er iemand in de verte héél enthousiast naar me, dat kan natuurlijk niet missen! Blij begroeten Floor en ik elkaar en samen lopen we al pratend naar het van-jeugdhonk-tot-magisch-paleis-getransformeerde gebouw waar ze nu haar praktijkruimte heeft.

Eenmaal binnen in haar prachtige ruimte neem ik, terwijl Floor nog het een en ander regelt met een vriendin, de tijd om te acclimatiseren. Als ik om me heen kijk zie en voel ik één en al Floor. Plantjes, kleurige kunstwerkjes, mooie materialen, veel licht en als klap op de vuurpijl een geweldige schommel in het midden van de kamer. Wat heerlijk om hier te zijn, ik voel me meteen thuis!

Wanneer ik helemaal geland ben kan het feest echt beginnen. We hebben ruim 2,5 uur de tijd om de afgelopen twee jaar met elkaar te delen en dat uit zich op zijn FloorLiv’s in praten praten praten praten praten en nog meer praten. Zelfs terwijl we synchroon onze blaas legen wisselen we ervaringen uit. Iedere seconde wordt in volle glorie benut!

Smullen maar!

Bij een feest hoort natuurlijk ook een feestmaaltijd! Floor tovert een heerlijke zelfgemaakte lunch tevoorschijn en we, hoe kan het ook anders, praten al smikkelend verder. “Hoe gaat het nu met je?” vraagt Floor. In alle eerlijkheid deel ik alle bevindingen van de afgelopen twee jaar met haar. “Ik voel me steviger. Het vertrouwen in het leven én in mezelf is enorm gegroeid! Zo fijn!”, antwoord ik.  Mijn zoektocht naar mezelf en mijn dromen, het volgen van mijn eigen stroom, alle avonturen die ik de laatste tijd beleef, de strubbelingen die ik tegenkom: de woorden floepen uit mijn mond zonder dat ik erover hoef na te denken.

Uiteindelijk besef ik al pratend: “Ik heb een hele boel in mezelf opgeruimd en nu wil ik voluit leven op mijn eigen manier! Het voelt nu als het juiste moment om voor meer sturing in mijn leven te kiezen en mijn talenten verder te ontwikkelen in een vorm die goed voelt. Ik vind keuzes maken alleen erg spannend, ik voel me al gauw beklemd of ik ben bang om iets waardevols mis te lopen!”.

Het maakt me heel blij dit met Floor te kunnen delen, zo blij dat ik spontaan vergeet te eten. Praten en eten is ook een erg moeilijke opgave, dus zet Floor om mijn woorden te bekrachtigen het nummer Leven zonder Angst van Brigitte Kaandorp op. Al luisterend eet ik lachend mijn buik blij.

Keuzes keuzes keuzes

“Waar staat keuzes maken voor jou voor?” vraagt Floor me. Ik vertel haar dat keuzes voor mij staan voor sturing. Ze zijn vormend voor en geven richting aan mijn leven. Ik weet dat ik eigenlijk niet bang hoef te zijn om foute keuzes te maken. Ik kan immers altijd opnieuw kiezen! Maar dát in de praktijk brengen, is toch net even een ander verhaal dan het in een kamertje in mijn achterhoofd weten!

Ergens is er in mij namelijk nog een beklemmende angst voor het vastzitten in een structuur waarin ik me opgesloten voel. In het verleden durfde ik niet altijd voor mijzelf te kiezen. Dat zorgde ervoor dat ik mezelf in een hokje probeerde te proppen waar ik simpelweg niet in thuis hoorde. Ik kon me er totaal niet vrij in bewegen. Stapje voor stapje ben ik uit dat benauwende hokje gekropen door bij elke keuze te luisteren naar mijn nieuwsgierigheid! Toch is het niet gek dat ik het nu spannend vind om met heel mijn hart te kiezen voor een passende vorm waarbinnen ik me verder kan ontwikkelen! Stel nou dat ik ergens voor kies, het niet goed uitpakt en ik er voor altijd aan vastzit?!

Dubbel feest, toevallig weet Floor daar alles van! Als ik nieuwsgierig vraag wat haar geholpen heeft om een vorm te vinden waarbinnen ze haar talenten verder ontwikkelt, deelt ze het volgende met me: “Ik vind onderweg zijn net zo belangrijk als mijn eindbestemming!”. Floor probeert zo trouw mogelijk aan haarzelf te blijven. Ze blijft zich verder ontwikkelen op haar eigen manier! Ze volgt bijvoorbeeld al een hele tijd haar nieuwsgierigheid in haar eigen tempo en maakt vaak keuzes op grond van waar ze zich in het Nu goed bij voelt. Zodoende creëert ze zelf, stap voor stap, een op maat gemaakte vorm waarbinnen er voldoende structuur is, maar ook genoeg vrijheid en ruimte om te ontdekken!

“Als ik ergens voor kies, stel ik mezelf na enige tijd de vraag: Wil ik dit nog of wil ik dit niet meer?” vertelt Floor. Ze kiest er, mét vallen en opstaan, uiteindelijk voor om te blijven afwegen en opnieuw te kiezen voor haar verlangens (in plaats van zich vast te klampen aan veilige dingen die niet meer bij haar passen). Keuzes maken is onderdeel is van het leven. Het zal altijd blijven terugkomen en geeft ons als mens de kans om flexibel te zijn!

Superheldin!

Ik bewonder het hoe Floor haar leven vormgeeft! De levendigheid die ze uitstraalt is te vergelijken met die van een superheldin. Niet iedereen durft te kiezen voor vrijheid, want oh wat is dat spannend! Toch komt Floor óók op mij over als een heel evenwichtig persoon. Ze vindt het belangrijk om LEF te hebben, maar niet roekeloos te worden. Ze heeft vertrouwen in het leven, maar blijft ook realistisch. Ze volgt haar dromen, maar accepteert ook dat daar soms minder leuke dingen bij komen kijken. Ze is een doorzetter, maar als iets niet werkt stopt ze ermee. Ze leeft intuïtief én down to earth! Het licht én het donker, Floor ziet het allebei. Zodoende baant ze zich al balancerend een feestelijke weg door haar leven en geniet ze van het onderweg zijn! FLOOR zijn is haar missie en dat doet ze dan ook in volle overgave!

Dat wil ik óók!

Als ik haar en haar praktijk zo zie kan ik alleen maar denken: “Ja dát wil ik ook, maar dan op mijn eigen manier!” Want wat met kop en schouders boven haar verhaal uitsteekt is dat ze op haar eigen manier leeft. Ze luistert én handelt naar haar eigen wijsheid en dat VORMT haar leven. En dat is nou precies wat ik ook nóg meer wil gaan doen!

Dus hoe nu verder? Kiezen voor een deeltijdopleiding? Een goede cursus? Helemaal voor fotografie gaan? Of grafische vormgeving? Er is zo onwijs veel om uit te kiezen! En ergens in mij is er die angst dat als ik ergens voor ga, dat ik er dan niet blij van word… Toch heb ik het gevoel dat het voor mij belangrijk is om verschillende talenten aandacht te geven. Ik heb afwisseling en variatie nodig! Alleen hoe kan ik dat op zo’n manier vormgeven dat het niet met me op de loop gaat? Ik ben benieuwd hoe een oefening uit de Kunstzinnige Therapie me hier een beter beeld bij kan geven!

Ervaren: Kunstzinnige Therapie

“Wat gaan we nu doen Floor?”, vraag ik verheugd! Even later zet Floor een doos met prachtige pastelkrijtjes in alle kleuren van de regenboog op tafel. Mijn handen beginnen vanzelf vreselijk te jeuken! Al helemaal wanneer er ineens een groot vel papier voor mijn neus ligt. Als ‘warming up’ mag ik met in elke hand één krijtje gewoon wat op het papier heen en weer bewegen. Heerlijk om even niet na te denken en met mijn volle aandacht lekker te krassen op het papier, maar als ik daarmee klaar ben gaat het pas echt beginnen.

Tekening 1

Floor geeft me een nieuw vel papier en nodigt me uit om eerst even stil te staan bij hoe mijn leven nu voelt voor mij. Vervolgens mag ik dit in beeld uitdrukken met alles wat daarbij hoort. Ik hoef alleen maar connectie te maken met hoe het binnenin mij voelt en van daaruit te tekenen. Alles wat ik teken hoeft geen absolute voorstelling te worden van mijn leven. Gewoon lekker werken met kleur en 
zien wat er ontstaat! Hoeveel feestjes kun je binnen één feestje vieren?!

Vrolijk pak ik een groen krijtje dat me al de hele tijd met grote ogen aankijkt en begin ik met het tekenen van een spiraalvorm die van binnen naar buiten beweegt.  Zonder na te denken ga ik verder, zo’n beetje alle heldere kleuren neem ik in mijn hand en raken het papier. Ik voel veel leven in mijn buik, veel wilskracht in mijn handen en neem ook wel wat frustraties, onrust en chaos waar in mijn hoofd. Het is er allebei creatiekracht, beweging, levendigheid én de vermoeiende frustraties over het zoeken naar richting. Als laatst teken ik vier donkerbruine zigzaglijnen die naar buiten gaan. Ik leg mijn krijtje neer en deel met Floor hoe het voelt.

Tekening 2


Als een professionele tovenares haalt Floor nóg een vel papier tevoorschijn! Ze vraagt me om me voor te stellen hoe mijn leven zou voelen als alles zou kloppen. Wanneer ik verbinding heb gemaakt met deze voorstelling nodigt Floor me opnieuw uit om dit gevoel in beeld uit te drukken. “Laat je handen het werk maar doen.” voegt ze daaraan toe. Mijn oog valt meteen op een roze krijtje, dat me een heerlijk zacht gevoel van binnen geeft. Een weldadige rust valt over me heen wanneer ik vanuit de linkerhoek van het blad een brede gebogen lijn naar boven teken. Zodoende teken ik meerdere brede lijnen in elk een andere kleur, net zo lang tot ik tevreden ben. Alle lijnen grenzen aan elkaar en lopen een beetje in elkaar over.

Ondanks de verscheidenheid aan kleuren voelt het ‘toegespitst’! Alsof ik alle verschillende kwaliteiten van mezelf in banen heb geleid, ze dezelfde kant uitgaan en daardoor elkaar versterken! Het voelt levendig, stevig én tegelijkertijd heel rustig, warm en zacht. Wat een verschil met de eerste tekening! Er is vrede én vrijheid, stilte én beweging: en dat komt allemaal uit MIJ! Genieten! Ik deel opnieuw met Floor hoe het voelt, maar veel woorden hebben we niet nodig. Zoals Floor het zo mooi benoemt, we spreken dezelfde taal!

Tekening 3


Ik kijk ietwat verbaasd wanneer Floor nóg een keer een nieuw blad vers papier voor me op tafel legt. Wat gaan we dáár nu weer mee doen? “Je mag nu de eerste en de tweede tekening met elkaar verbinden. Dit derde blad vormt de brug tussen tekening 1 en 2. Je hoeft niets te verzinnen, probeer maar om vooral naar de beeldelementen te kijken.” Yeah, we’re gonna build a bridge! Enthousiast grijpt mijn hand naar een rood krijtje. Op dit witte vel papier, dat tussen tekening 1 en 2 in ligt, teken ik twee brede rode kronkelende lijnen over de gehele breedte. Binnen deze lijnen teken ik dunnere beweeglijke lijnen in alle kleuren van de regenboog. Deze lijnen lopen door elkaar en een enkele gaat zelfs buiten de rode lijnen. Terwijl ik bezig ben voelt het speels en vrij, maar ook gefocust en gedragen. Het voelt als een hele passende vorm waarbinnen ik los mag gaan, mag uitproberen en af en toe ook uit mag schieten! I like it very very very much!

En nu?

Al is er óók een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: en nu dan? Hoe moet ik dit dan in de praktijk brengen? Nu weet ik nog niet of ik op zoek moet gaan naar een opleiding! “Alles wat je nu getekend hebt is al aanwezig in jou, anders kon je het niet op papier zetten. De intentie die je met deze beelden neerzet is genoeg!” zegt Floor, alsof ze mijn gedachten kan lezen.

Diep van binnen snap ik wat ze bedoelt. Al helemaal wanneer ik mijn blik nog één keer laat rusten op de tekeningen! Daarin is voor mij zo zichtbaar en voelbaar dat het in banen leiden van mijn kwaliteiten, ideeën en dromen meer rust en tegelijkertijd ook meer levendigheid en stevigheid in mijn leven creëert! Dus het maken van goed-voelende keuzes helpt me om een vorm te creëren waar ik me helemaal happy in voel. Een vorm of structuur is dan geen beklemming meer, maar een bevrijding! Wat deze goed-voelende keuzes concreet inhouden weet ik nu nog niet. Ik glimlach tevreden, want daar kom ik de komende tijd vanzelf wel achter! Een beter vooruitzicht dan dit kan ik toch niet krijgen?!

Aan ieder feest komt helaas een eind, al pratend doen we nog snel een rondje wc, brengt Floor me naar het station en kom ik precies op tijd voor de trein richting Limbabwe! Zo zien we maar weer: voor alles een perfecte timing! Met een voldaan gevoel reis ik naar huis. Ik zeg het nog één keer: wat een feest!

Tips & Tricks

Van deze ontmoeting heb ik veel geleerd. Wie weet heb jij óók iets aan deze Tips & Tricks!

♥  Geniet van het onderweg-zijn!
Als mens zijn we alsmaar bezig om ‘ergens te komen’, maar vergeten we al snel om te genieten van daar waar we nu staan en alles wat we al gedaan hebben! Druk eens een keer op de pauze-knop, word je bewust van hoe ver je al gekomen bent en wees trots op jezelf!

♥  Kies opnieuw voor jouw eigen pad!
Keuzes maken is onderdeel van het leven! Het zal  altijd terugkomen. Het leuke is dat je iedere dag opnieuw kunt en mag kiezen voor jouw eigen pad! Voor leven op je eigen manier: leven vanuit je hart!

  Balanceer & leer!
Durf keuzes te maken in de wetenschap dat iedere keuze je meer wijsheid brengt. Als een keuze goed uitpakt is dat een feest en als een keuze minder fijn uitpakt leer je daar sowieso iets van! Wanneer je dit accepteert zul je (misschien) ervaren dat je niet meer bang hoeft te zijn om een foute keuze te maken.

  Creëer een op maat gemaakte structuur!
Structuur is als een jas! Is hij te groot, dan krijg je het koud en zit hij een beetje in de weg. Is hij te klein, dan voelt dat beklemmend. Maar wanneer hij op maat gemaakt is biedt hij comfort en bescherming: je voelt je er lekker in! Ga op zoek naar een structuur die bij jou past waarbinnen je passies handen en voeten kunt geven!

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 21 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
2 antwoorden
 1. Chantal
  Chantal zegt:

  Liv, wat een mooi artikel over Floor (en over jouzelf!) Ik vond het heel herkenbaar. Ben dankbaar dat ze met haar sprankelende persoonlijkheid in ons verzamelgebouw zit!
  Ik wens je heel veel geluk op jouw weg naar jouw eigen sprankel, geniet ook van de route…

  • Liv Stevens
   Liv Stevens zegt:

   Hey Chantal, dankjewel voor je fijne reactie en mooie wens! Die neem ik mee op mijn reis. 🙂 En inderdaad Floors sprankelende aanwezigheid is een groot cadeau!

Reacties zijn gesloten.