Tussenstop: 10 waardevolle inzichten voor de zoekende levensavonturier

Wie reist leert veel waardevolle lessen en waarom zou ik die lessen voor mezelf houden? Ik deel met veel plezier mijn 10 meest waardevolle inzichten tot nu toe met jou, want wie weet haal jij er als medereiziger ook weer een inzicht uit! Niemand kan je vertellen hoe iets werkt voor jou,  dat kun je alleen zelf ervaren. Ik wil je daarom uitnodigen om tijdens het lezen te voelen wat het in jou aanraakt! Here we go!

 • 1. Zet een super-intentie!

  Mijn reis begon met het diepe verlangen naar meer richting, passie, plezier en helderheid in mijn leven! Voordat ik de eerste interviews deed, stond ik stil bij wat mijn intenties waren voor dit avontuur dat ik met mezelf aanging. Intenties vormen een figuurlijke vruchtbare bodem waarop datgene wat je wilt creëren zal groeien als kool! Je geeft, door te focussen op je verlangens, al meteen richting aan een, van tevoren, abstract proces! Ik kwam tot de conclusie dat ik A) alle kansen zou grijpen om zelf meer helderheid over mijn passies te creëren en B) dat ik openstond voor alle antwoorden waarnaar ik op zoek was. Door deze intenties te zetten, koos ik met héél mijn wezen voor verandering en vrijheid! Een goed begin is het halve werk!

 • 2. Luister naar de wijste raadgever: je lichaam!

  Waar ik voorheen de mist in ging was dat ik maar bleef piekeren en tobben over wat ik nou wilde. Daarmee vond ik niet alleen geen enkel antwoord, ik werd vooral ook steeds onrustiger omdat de grote vragen waar ik mee rondliep maar onophoudelijk door mijn hoofd bleven spoken. Als ik iets geleerd heb, is het dat het lichaam ongekend wijs is! Daar waar het hoofd alles van duizend verschillende perspectieven kan bekijken, geeft mijn lichaam me vaak hele duidelijke antwoorden, óók over mijn passies.

  Zo werkt het voor veel (hooggevoelige) mensen… Als ze ergens een “Ja!” voor voelen, uit zich dat heel fysiek. En als ze ergens een “Nee!” bij voelen laat het lichaam daar geen gras over groeien! Ergens is dat heel logisch, want waar je blij van wordt daar krijg je veel energie van! En als iets niet bij je past, dan kan dat je heel moe maken. Dat betekent overigens niet dat nadenken totaal overbodig is. Het gaat allemaal over de balans tussen voelen en denken. Hoofd en Hart kunnen een krachtig team vormen!

 • 3. Volg de tekens van je Hartkompas!

  Als je je intenties hebt gezet en stapje voor stapje meer naar je lichaam luistert, kan het avontuur écht beginnen! Je kunt in deze periode verwachten dat je van alle kanten steeds meer aanwijzingen, tekens en kansen krijgt! Tijdens mijn verblijf in Spanje kreeg ik bijvoorbeeld een onwijs heldere droom waarin ik een doos vond die gevuld was met een enorme voorraad aan tubes verf, kwasten en camera’s. (Over duidelijk tekens gesproken, hallelujah!)

  Soms lijkt het misschien alsof de tekens die op je pad kruisen niks met elkaar te maken hebben en begrijp je later pas dat ze een gemeenschappelijke boodschap hebben. In ieder geval: vertrouw op de tekens die je hartkompas en je leven je geven! Laat ze je nieuwsgierig maken, want de kans is groot dat ze je iets willen vertellen over je talenten en je levensmissie!

 • 4. The magic is in the doing!

  And the adventure continues! Je nieuwsgierigheid groeit en het is tijd om te gaan ervaren!  Actie woehoe!  Hoera! Oh yeah! Nou zo enthousiast was ik in het begin niet hoor, ik vond het dood eng, want stel ik kies ergens voor en dan blijkt dat ik het helemaal niet fijn vind? Ik was heel bang om foute keuzes te maken, want ik dacht dat ik er dan voor altijd aan vast zou zitten.  Zodoende kwamen er steeds meer soortgelijke innerlijke monsters aan het licht. Laat ik daar nou net super veel van hebben geleerd!

  Onder andere dat foute keuzes niet bestaan. Stel, je kiest ergens voor en al doende ervaar je dat je het allesbehalve olifantastisch vindt? Dan weet je dat ook weer en kun je altijd weer een nieuwe keuze maken! Het draait er dus vooral om dat je in beweging blijft door dingen uit te proberen en daadwerkelijk de tekens te volgen! Ervaring brengt je de wijsheid die je nodig hebt! Weten wat je niet wilt is dus óók heel waardevol!

 • 5. Neem JOUW ruimte in en doe het op je eigen manier!

  Dit is JOUW ontdekkingsreis naar wie JIJ bent en wat JIJ wilt doen met jouw leven! Misschien gaat dit je makkelijk af, maar het is mogelijk dat er mensen zijn die jouw reis naar binnen totaal niet begrijpen. Als nieuwe generatie hebben we namelijk nieuwe kansen om ons verder te ontwikkelen. Eerdere generaties hebben minder kansen gehad om naar hun lichaam te leren luisteren en zodoende bewust te worden van hun unieke kwaliteiten!

  Het goede nieuws is dat jij als jongere er altijd voor kan kiezen om de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen! Jij mag dit leven leven op jouw eigen manier en geen enkel ander persoon kan jou precies vertellen wat voor jou werkt! Jij bent de gene die leeft met jouw keuzes! Dus neem de ruimte om te doen wat jij wilt en je zult zien dat de mensen die er hun twijfels bij hebben wel bijdraaien als ze ervaren hoe jij steeds meer in je superkracht staat!

 • 6. Ontmoet inspirerende medereizigers!

  Mijn reis begon enigszins eenzaam. Ik voelde me alleen met mijn vragen. Toch kwam ik gaandeweg op de meest uiteenlopende plekken mensen tegen die zich herkenden in mijn verhaal. Het lijkt als je zoekende bent misschien alsof je de enige bent die op zoek is naar een betekenisvol leven, maar ik heb ontdekt dat er héél véél mensen zijn die waarde hechten aan een leven vol voldoening! Het heeft me dan ook erg geholpen om me te verbinden met de mensen die eenzelfde reis maken. Ik weet nu dat ik het niet alleen hoef te doen en dat er altijd mensen zijn waar ik om geef en die om mij geven! Ik kan altijd op iemand terugvallen, wat een opluchting! In mijn eentje was ik nooit gekomen waar ik nu ben!

 • 7. Van passief naar gepassioneerd!

  Doen waar ik (en dus ook mijn hele lichaam en hartkompas) blij van word, dat geeft een heerlijke positieve boost! Jarenlang heb ik me vaak heel moe gevoeld, maar hoe meer ik mijn talenten, die onlosmakelijk met mijn passies verbonden zijn, ontwikkel en inzet, hoe energieker ik word! Daardoor zit ik beter in mijn vel, voel ik me stukken steviger en ben ik minder beïnvloedbaar door negatieve energieën van anderen! Daarom is het zo belangrijk om je leven te vullen met jouw passies: het maakt dat je in je kracht staat!

 • 8. Je Sensitiviteit als Superkracht!

  Heel lang heb ik gedacht dat ik mijn hooggevoeligheid alleen compleet zou benutten als ik therapeut zou worden. Ik ben empatisch, ik weet wanneer iemand de waarheid spreekt, ik weet hoe ik anderen kan helpen. Toch werd ik ontzettend ongelukkig toen ik een therapie-opleiding deed. Ik ben zeker begaan met anderen en vind het heel fijn als de mensen om me heen gelukkig zijn, maar ik wil absoluut geen therapeut worden.

  Door me afgelopen 1,5 jaar te verdiepen in mijn passie voor schrijven, fotograferen, filmen, vormgeven, muziek, expressie en werken met energie, kwam ik erachter dat mijn sensitiviteit mijn grote hulpmiddel is in mijn creativiteit. Ik gebruik mijn zintuigen bijvoorbeeld om af te stemmen op de wensen van mijn opdrachtgevers. Ik zie beelden voor me, kan tijdens interviews woorden geven aan het verhaal van mensen, etc. Eindelijk ervaar ik mijn sensitiviteit als het extra hulpmiddel dat ik tot mijn beschikking heb!

 • 9. Geniet van dit avontuur!

  Het leven is leuk en soms een beetje lastig, vooral als je grote vragen op je bordje krijgt waar je niet 1, 2, 3, een antwoord op weet! Al snel zijn we als mens geneigd om in paniek of gefrustreerd te raken als we het antwoord niet meteen weten. Het kan soms voelen als dat de gemiddelde mens het niet normaal vindt om tijd te besteden aan innerlijke levensvragen! Ondanks dat wil ik je even feliciteren als je zo’n dappere zoekende avonturier bent!

  De vragen die je jezelf stelt zijn namelijk één groot cadeau, want ze brengen je uiteindelijk terug naar de prachtige jij die jij bent! Daar heb je je hele leven wat aan! Geniet daarom van deze spannende en vooral leuke zoektocht! Ga het vieren, hang de slingers op, koop taart, geef een feest, want iemand die zich bewust wordt van zijn of haar eigen talenten en passies is een zegening voor de maatschappij! Je dient niet alleen jezelf wanneer je je talenten ontdekt en inzet, je dient ook de mensen om je heen!

 • 10. Wees geduldig en heb vertrouwen!

  Geduld is een schone zaak, zeg dat wel! Vertrouwen hebben en houden al helemaal, want er zijn ook dagen dat het moeilijk is. Er zijn dagen dat je je misschien wel ontzettend eenzaam voelt of dat je denkt dat het nooit goed gaat komen met jou en je passies en dat mag er natuurlijk óók gewoon zijn! Wees daarin mild naar jezelf, als dat lukt. En als dat niet lukt is dat ook oké!

  Houd wat er ook gebeurt vertrouwen dat het uiteindelijk goedkomt, good things take time!  Soms duurt het even, maar geduld, moed, inzet en vertrouwen worden hoe dan ook beloond! Je doet het goed! En geloof me, je ontdekkingsreis zal je meer brengen dan je je van te voren kunt voorstellen!

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 22 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk: