Leef je droom!

Voor dit bijzondere avontuur reis ik niet per tijdmachine, vliegend tapijt, onderzeeër of trein, maar zit ik met mijn bofkont op een Ryanair-stoel. Ik ben onderweg naar Sierra de las Nieves, een nationaal park ten Zuiden van Màlaga. Alexander (28) en Serieke(30), twee enthousiaste Nederlandse yogi’s hebben daar hun eigen kersverse yogaretraite opgezet. Het staat voor mij nu al als een paal boven water: deze avonturiers volgen hun hart! Alle reden om hen te interviewen dus!

Een warm, zonnig welkom

De eerste stap buiten het vliegtuig is veelbelovend.  De zon omhelst me, palmbomen dansen relaxed in het rond en een paar ieniemienie-wolkjes blazen een zuidelijk briesje in mijn gezicht. Ik trek mijn winterjas uit en gooi mijn sjaal aan de kant. Wat een zomers feestje in januari! Het is alsof ik droom! En dit is nog maar het begin van een heerlijke zen-week…

Op het vliegveld ontmoet ik de spontane chauffeur van het huis Alexander en nog drie gezellige Nederlandse deelnemers. Lekker knus, als sardientjes in een blikje, rijden we in een propvolle auto richting Sierra de las Nieves.  Terwijl we vrolijk onze yoga-ervaringen uitwisselen, geniet ik van het Spaanse landschap. Een grote permanente glimlach verschijnt op mijn gezicht. Ook al is het even wennen en ken ik deze mensen niet, het voelt meteen vertrouwd.

“We zijn er bijna!” zegt Alexander enthousiast als we een privé-weggetje oprijden. Een paar minuten later stoppen we bij een schattig wit huisje met een adembenemend uitzicht op de Spaanse montañas. Wanneer de motor van de auto weer mag uitrusten, hoor ik iets wat ik zelden waarneem en ontzettend van houd: échte stilte. Het chaotische lawaai van auto’s, bussen, vliegtuigen en mensen vloeit over in de sereniteit van de natuur. Mijn ‘corazón’ maakt van blijdschap wel honderd sprongetjes per seconde! Wat heb ik hiernaar verlangd! Wat een paradijs!

Droom ik echt niet?

Na beseft te hebben dat ik toch écht niet droom, stap ik (nog altijd breed-glimlachend) uit de auto en maak ik kennis met Serieke. Terwijl ze een rondleiding geeft, voel ik mij helemaal welkom, op mijn gemak en rustig. De voelbaar liefdevolle energie van het huis en de mensen sla ik dankbaar als een warme deken om me heen.  Ik krijg mijn eigen fijne kamertje en ontmoet nog een paar andere leuke Nederlandse deelnemers. We eten samen een lekker soepje en slagen er na veel pogingen in om met engelengeduld een heerlijk vuurtje te maken!

“Het klopt helemaal dat ik hier nu ben.” besef ik genietende van de allermooiste volle maan die ik ooit zag. Mijn hartkompas heeft me weer eens naar de juiste plek geleid! ik ben dolnieuwsgierig naar het verhaal van Serieke en Alexander! Hoe hebben zij het voor elkaar gekregen zoiets moois te creëren? Of is dat een geheim recept van deze avontuurlijke levenskoks? Ik slaap er eerst nog een nachtje over. Verwarmd door de Spaanse zonnestralen stel ik later mijn passie-vragen aan dit lieve koppel!

Alexander

Eén ding is duidelijk: de spontane, vrolijke en optimistische Alexander wordt gedreven door nieuwsgierigheid en plezier. Van jongs af aan koestert hij een diepe interesse voor spiritualiteit en bewustzijn. Later kwam de liefde voor yoga, massage en reizen op zijn pad. Tegelijkertijd heeft hij daarnaast nog een boel totaal verschillende passies. Zo heeft hij bijvoorbeeld zijn studie Game-Design afgerond en vindt hij wiskunde interessant. Deze aanstekelijke speelse nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat hij een schat aan kennis en ervaringen heeft opgebouwd. En deze kennis zal alleen maar blijven groeien, gezien de stapels boeken die hij in het dorp bestelt!

Serieke

Voor de rustige en lieve Serieke was de passie voor lichaam en beweging als kind al aanwezig. “Als klein meisje wilde ik ‘Massagemevrouw’ of balletdanseres worden.” vertelt ze met een glimlach. Óók haar avontuurlijke reislust zat er al vroeg in. Na een jaar in Finland te hebben gewoond begon ze samen met haar talenknobbel met de studie Taal Cultuur Latijns Amerika in Leiden. Stiekem koesterde ze toen al de wens om ooit naar het buitenland te verhuizen.  Avontuur, op reis gaan en meer van de wereld zien, is op z’n minst gezegd een van Seriekes Passies! Al heeft ze zelf niet zo veel met het woord ‘Passie’…

Eén van haar andere grote liefdes is natuurlijk Yoga! In een moeilijke tijd waarin Serieke vaak overvallen werd door paniekaanvallen ontdekte ze  door middel van yoga de verbinding tussen lichaam en geest. “ Eerst dacht ik altijd dat lichaam en geest los van elkaar stonden. Yoga leerde mij hoe ik mijn lichaam kan ontspannen en daardoor ontdekte ik ineens dat ik dankzij die fysieke ontspanning óók veel  rustiger werd in mijn hoofd!” vertelt Serieke me enthousiast. Ik herken mezelf in haar ervaring.

“Dankzij de yoga herkende ik steeds sneller aan lichamelijke signalen wanneer er een paniekaanval dreigde te ontstaan. Meestal kon ik dan het moment dat de paniek de overhand nam vóór zijn.“ Yoga leert Serieke niet alleen om te ontspannen en haar ademhaling te beheersen, het geeft haar zichtbaar ook zelfvertrouwen, kracht, focus en stabiliteit. Inmiddels is Serieke yogadocent en heeft ze veel ervaring met allerlei vormen van yoga!

Samen op avontuur!

Aan Passie is in de harten van Serieke en Alexander dus absoluut geen gebrek! Als ik om me heen kijk komt er maar één vraag in me op die me onwijs fascineert… Namelijk: Hoe gieten ze hun passies in een stralende vorm als deze?

“Nog geen jaar geleden leerden Serieke en ik elkaar kennen.” deelt Alexander. Tussen hen sloeg de vonk al snel over! Dat verbaast me overigens niet, want de liefde die in hun ogen te lezen is, daar kan ik niet omheen! Een paar maanden later bezochten ze samen een yogaretraite in Málaga. Daar kregen ze zomaar de kans om met z’n tweeën een retraiteweek te hosten. Dat was zo’n succes dat al snel in beide harten de wens ontstond om samen een retraite op te zetten in Spanje. “Op een gegeven moment vroeg ik: zullen we in Spanje blijven en samen een retraite beginnen?” vertelt Serieke. Daar hoefde Alexander nog geen halve milliseconde over na te denken. Samen zeiden ze volmondig “JA!” tegen hun grote liefde ‘AVONTUUR’!

In de periode die volgde ging alles razendsnel.  De twee avonturiers zeiden vol vertrouwen hun baan op, beschreven in een boekje hun concrete intenties en wensen voor het retraite en gingen op zoek naar een huis in Zuid-Spanje . En alsof hun leven nog niet ‘meant-to-be’ genoeg is, vinden ze na even zoeken een Spaans huis dat precies voldoet aan hun wensen! Hoezee!

Maar een avontuur zou géén echt avontuur zijn als zo’n beetje ALLES van een leien dakje gaat… De eerste week dat het koppel in hun nieuwe casa woont, wordt hun vertrouwen eens even flink op de proef gesteld. “Er kwam modder uit de kraan in plaats van het heldere water uit de bron. We kregen te maken met een grote storm.” vertelt Alexander die ook in dit soort zenuwslopende situaties optimistisch blijft. Uiteindelijk komt alles goed, samen houden ze de moed erin. “Ik zou het niet zonder Alexander kunnen en willen doen.” deelt Serieke. En dat is hun kracht: samen overwinnen ze tegenslagen! Samen leven ze hun droom!

Moed wordt beloond… En hoe!

Samen runnen de twee yogi’s nu een heerlijk retraite waarbinnen hun passies handen en voeten krijgen. ’s Ochtends, meestal bij een magische gouden zonsopgang, geeft Serieke een zalige meditatie- en yogales. Dankzij Serieke’s zachte en warme energie voel ik me helemaal vrij om mijn eigen flow te volgen binnen haar les. Niets moet, alles mag. Ik ga zo lang door als goed voelt voor mijn lichaam. Ik voel geen enkele prestatiedruk. Ik geniet enerzijds van de rust, de stilte en de ruimte om te luisteren naar wat er in mij leeft. (Af en toe dwaal ik stiekem af, want oh wat een uitzicht!) Anderzijds geniet ik van de vurige kracht in de yogaoefeningen waarin mijn spieren eens flink wakkergemaakt worden!

Alexander begeleidt ’s middags vol enthousiasme interessante workshops over energie, bewustzijn en de filosofie achter yoga. Het is bijzonder om te zien hoe hij daarbij haarfijn afstemt op alle gasten. Al dan niet in Jip-en-Janneke-taal weet hij aan te sluiten bij de verschillende belevingswerelden van alle deelnemers.. Complexe fenomenen maakt hij begrijpelijk door middel van leuke voorbeelden, oefeningen en verrassingen. De schatkist aan kennis uit tal van invalshoeken komt hierbij van pas.   Zijn enthousiasme dat voortvloeit uit zijn nieuwsgierigheid is dan ook erg aanstekelijk Al gauw inspireert hij alle gasten om meer bewustzijn te integreren in hun leven. Soms ontstaan er Yin-Yang discussies, maar er wordt vooral openlijk gepraat over persoonlijke ervaringen, met een lach en met  een traan. We leren heel veel van elkaar tijdens de workshops. De uren vliegen voorbij!  “Zaten er maar meer uren in een dag…” denk ik, en ik geloof dat ik niet de enige ben die dat denkt…

Tussen de lessen en workshops door voelt het heel huiselijk en warm. Samen koken, al zingend afwasjes doen, chillen voor de openhaard, in het ijskoude zwembad plonzen, fijne gesprekken voeren, magische vierhanden-massages ontvangen, wandelen, in stilte ontbijten, smullen van overheerlijk eten (waaronder Janneke’s verrukkelijke taartjes), schrijven, als een blok in slaap vallen, spelletjes doen of gewoon duizend keer benoemen hoe mooi het uitzicht is… Vanuit Sierra de las Nieves klinkt er in ieder geval iedere dag minimaal een half uur vrolijk gelach van een groep tevreden Nederlands!  Wat een genot, zo’n fijn gezelschap. Ik voel me dankbaar, helemaal op mijn gemak én in mijn kracht. Voor het eerst besef ik hoe enorm ik gegroeid ben in het afgelopen jaar. Ik ben op z’n minst gezegd een héél gelukkig mens!

Twinkelende ogen van voldoening

En of Alexander en Serieke ook in de wolken zijn… Dat hoef ik eigenlijk niet meer te vragen, want dat is overduidelijk. Toch ben ik benieuwd, waar halen de twee yoga-avonturiers nou de grootste voldoening uit? Naast de groei die ze als mens tijdens dit avontuur doormaken, de vrijheid die het geeft om een eigen retraite te runnen op een prachtige plek en het dagelijks inzetten van hun passies, delen ze allebei met me dat ze het aller aller aller gelukkigst worden van wat ze met hun werk voor anderen kunnen betekenen. De dankbare complimentjes en brieven van gasten raken hun in hun hart en laat hun ogen twinkelen! Dat doet me beseffen dat je passie volgen, niet alleen een groot cadeau aan jezelf is, maar óók een groot geluk voor anderen!

Dromen in overvloed

Serieke en Alexander zetten nu al moedig hun dromen om in daden, maar voor de toekomst blijven er meer dan genoeg levendige wensen over.  Samen hebben de go-with-the-flow’ers bijvoorbeeld de droom om nog veel meer te leren over yoga, massage, permacultuur, veel verre reizen te maken en ooit een schooltje in India op te zetten! Nu zijn ze heel gelukkig in Spanje, maar ze zien vanzelf wat de toekomst brengen zal! Echte avonturiers zoeken altijd weer nieuwe uitdagingen om hun leven aan te wijden. Lang in hun comfortzone zitten vinden Alexander en Serieke maar saai… In het nu blijven leven, blijven groeien en nog veel meer avonturen beleven, dat is misschien wel de grootste droom die deze twee lieve mensen (blijven) koesteren!

Tips & Tricks

Van deze ontmoeting heb ik een hoop geleerd, Alexander en Serieke gaven mij de volgende tips mee naar huis!

♥  Kijk naar binnen en durf open te staan voor jouw antwoorden! Jij zoekt namelijk niet alleen jouw passie, maar jouw passie zoekt jou ook! Alle antwoorden die je zoekt leven in jou. Keer daarom je aandacht wat vaker naar binnen door middel van meditatie, yoga of een andere manier die bij jou past. Dan kun je jouw hartkompas beter waarnemen en is er de ruimte om de antwoorden te ontvangen.  Zodoende kom je steeds dichter bij jouw passie én jezelf.

♥  The magic is in the doing! Als je lang genoeg je aandacht naar binnen hebt gericht, is het tijd om de ideeën die je hebt opgedaan uit te voeren en de tekens van je hart te volgen. Geef jezelf de speelse ruimte om te onderzoeken en met heel je lijf te ervaren wat dit ontdekkingsproces met je doet! Onthoud dat je hierbij geen foute keuzes kunt maken, het aller belangrijkst is dat je stappen zet! Dan ontstaat er vanzelf meer helderheid!

♥  Durf te dromen en schrijf je concrete wensen op!
Weet je nog hoe het voelde, om als kind onbegrensd te dromen over van alles waar je naar verlangde? Nou ik heb goed nieuws, dat mag en kan nog steeds! Dus laat je verlangende hart eens de vrije loop en schrijf je concrete wensen op! Je verlangens zeggen een hele boel over je levensmissie!

 Wees lief voor jezelf!
Jeetje mineetje, je passie omarmen en de verantwoordelijkheid nemen voor jouw geluk, dat is nog al een avontuur! Het kan confronterend en spannend zijn! Wees daarom ook lief en mild voor jezelf en heb geduld met het hele proces. Vertrouw erop dat de intentie om je passie te vinden heel krachtig is en ervoor zorgt dat je op het juiste pad komt!

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 21 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.