Ken jij je kwaliteiten en valkuilen?

Jij hebt allemaal verschillende eigenschappen die jou maken wie je bent. Sommige van die eigenschappen zijn heel fijn en handig. Van andere eigenschappen lijk je misschien juist last te hebben. Sommige eigenschappen zijn in het ene geval heel handig (een kwaliteit) en zitten je in andere gevallen juist in de weg (valkuil).

Bijvoorbeeld als je je ergens helemaal in stort en jezelf weggeeft. In dit geval slaat een belangrijke kwaliteit die jij hebt, je ‘doorzettingsvermogen’, om in een valkuil. Een valkuil is een eigenschap van jou die je eigenlijk meer in de weg zit dan dat hij je helpt. Een bekende valkuil van hooggevoelige jongeren is bijvoorbeeld hun vermogen om zich aan te passen aan situaties. Die flexibiliteit is een kwaliteit, maar als je jezelf te veel aanpast, dan kan je zomaar jezelf erin verliezen! Dan wordt het dus een valkuil.

Het is handig om jouw kwaliteiten en valkuilen te kennen, zodat je er rekening mee kunt houden.

Een oefening

Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat je verrast wordt door een (doorgeschoten) kwaliteit of valkuil. Eén van die manieren is om jouw kwaliteiten en valkuilen op te schrijven:

Begin met een rijtje eigenschappen die jij hebt.
Dingen die bij jou horen, die voor jou makkelijk zijn, die je leuk vindt aan jezelf of juist minder leuk. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld: er voor andere mensen zijn, allerlei verschillende dingen tegelijk doen, nadenken, alleen zijn, …

♥ Schrijf hierachter een rijtje met valkuilen.
Kijk naar het lijstje dat je hebt gemaakt en probeer bij elke eigenschap die je hebt opgeschreven te bedenken hoe die je in de weg zou kunnen gaan zitten als je het teveel doet. Als je bijvoorbeeld als eigenschap hebt opgeschreven dat je er graag voor andere mensen bent, dan kan de valkuil zijn dat je zoveel voor anderen zorgt, dat je niet meer genoeg energie overhoudt voor jezelf.

Bedenk tot slot wat er goed, fijn of handig is aan jouw eigenschappen.
Alle eigenschappen die je hebt opgeschreven zijn soms misschien onhandig, maar ze zijn ook een belangrijk deel van wie jij bent! En je kunt ze gebruiken als kwaliteiten om te doen wat jij zou willen doen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
Hoe werkt het voor jou om je fijne eigenschappen en valkuilen op papier te zetten?