Informatie

Yoga

Yoga is een bewegingsleer. Het lijkt in eerste instantie of je alleen langzame sportbewegingen maakt. Maar yoga is zoveel meer.

Het woord ‘yoga’ komt van een Sanskriet woord dat ‘verbinding’ betekent. Met het beoefenen van yoga probeer je je lichaam weer te verbinden met je hoofd en hart. Het helpt je een balans hierin te vinden. Door yoga te beoefenen, leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Je gaat meer zien en voelen wie je nou echt bent.

Bij yoga gaat het niet om presteren. Je hoeft ook niet lenig te zijn of juist heel sterk. Voor iedereen is er een soort yoga en je ontwikkelt je vanzelf door het simpelweg te doen. Tijdens de yogahoudingen rek, strek en span je allerlei spieren. Hierdoor krijg je een betere doorbloeding en kunnen je spieren (en alles wat daaronder ligt) beter ontspannen. Je lichaam, en daardoor ook je geest, krijgt de kans om te herstellen en op te laden. Vaak voel je je lichamelijk fijner, maar krijgen ook je hoofd en hart meer ruimte en energie.

Je bent tijdens een yogales met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Je wordt je bewuster van je lichaam. Ook merk je vaak beter hoe jouw hoofd werkt en hoe bij jou denken en voelen elkaar beïnvloeden. Zo kun je beter en sneller reageren op de signalen die jouw lichaam je geeft.

Yoga kan dus een hele fijne manier zijn om dichter bij jouw hartkompas te komen!

Foto: Liv Stevens

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen