Informatie

Wonen

Je huis is je basis, de plek van waaruit jij de wereld in gaat. Een dak boven je hoofd is, samen met eten en drinken, de eerste basisbehoefte. In een ideale situatie voel je je veilig in je eigen huis, heb je daar eventueel mensen die van je houden en is het een knus, liefdevol thuis. Het kan natuurlijk zijn dat het thuis niet zo lekker loopt met je ouders of je huisgenoten. Kijk dan eens bij Ouders en Zorg voor jezelf voor wat tips om bij jezelf te blijven.

Naast de mensen die bij je wonen, heeft ook de plek een invloed op jou. Want stel dat je in een drukke stad woont, overal beton en mensen en elektra, terwijl je veel liever in de natuur zou zijn waar je de ruimte voelt om na te denken. Of juist andersom. Dat je in een klein dorp woont waar nooit wat gebeurt, terwijl je het liefst zou uitgaan en met veel verschillende mensen ontmoeten. Stel je maar eens voor wat het met je doet als je in een donkere ruimte leeft, met kleine ramen, tegenover een lichte ruimte met veel zon. Of wat er met je stemming gebeurt als je de muur een andere kleur verft.

Foto: Liv Stevens

Zoveel mogelijkheden

Zolang je bij je ouders woont, heb je meestal niet zoveel invloed op je woonplek. Maar als je eenmaal op jezelf gaat wonen, ligt de hele wereld open!

De meeste mensen wonen in een huis, en studentenhuizen in de stad bestaan ook uit muren en daken en kamers. Maar dat hoeft niet persé. Je kunt natuurlijk ook in een woonboot wonen, in een tent (bijv. een yurt of tipi), of een caravan, of een houten huisje in het bos. Of je kunt helemaal geen vaste plek hebben en rondreizen. Je kunt samen met anderen een huis, boerderij of stuk land delen en precies zo samenleven zoals jij dat graag wilt.

Maar hoe dan?

Zodra je op jezelf woont en voor jezelf moet zorgen, gaat geld natuurlijk ook een rol spelen bij het uitkiezen van een woonplek. Als je weinig te besteden hebt kan je misschien wat meer Creatief met geld omgaan. Het leuke is dat een fijne woonplek veel kan kosten, maar ook heel weinig. En hoeveel is het jou waard om elke ochtend fijn wakker te worden?

Dit zijn allemaal dingen die misschien ver weg lijken als je in een rijtjeshuis, een flatje of een studentenkamer woont, maar het kan! Er zijn mensen die het doen! En het beste wat jij kunt doen, is je eigen hart volgen in de keuzes die je maakt.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen