Informatie

Je eigen ruimte innemen

Soms voelt het misschien alsof je, door al die prikkels om je heen, zelf maar heel klein bent. Dat je overspoeld wordt door alles wat je voelt en ziet, en de ene golf na de andere over je heen krijgt. Als jij het gevoel hebt dat je zelf maar heel klein bent, is het belangrijk om je ruimte in te gaan nemen. Helaas, maar ook gelukkig(!), kan niemand anders dat voor je doen.

Het is helemaal aan jou om die ruimte voor jezelf te creëren. Jij kunt er zelf voor zorgen dat je je groter voelt, dat er meer ruimte voor je is en voor wat jij nodig hebt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door goed op te letten en je grenzen aan te geven. Maar misschien weet je zelf nog helemaal niet waar jouw grenzen liggen.

Je eigen ruimte innemen kun je zelf!

Je ruimte innemen begint eigenlijk met voelen wie jij bent, en dat ook laten zien. Je kunt dat doen door te benoemen wat je voelt. Het is ook belangrijk om jouw hartkompas te volgen en al jouw keuzes af te stemmen op wat op dat moment goed voor jou voelt. Iedere keer dat jij iets doet wat voor jou klopt, of wat bij jou past, geef je ruimte aan jezelf. Hetzelfde geldt wanneer je juist iets dat niet goed voelt, niet doet. Op deze manier laat je aan jezelf zien dat je er mag zijn, helemaal zoals jij bent.

En het gekke is: als jij zelf besluit om meer ruimte in te nemen, krijg je spontaan ook meer ruimte van anderen! (zie deze oefening)

Illustratie: Madelief de Graaf

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen