Informatie

Hartkompas volgen

Stel, je bent verdwaald tijdens een wandeling en weet niet hoe je weer thuis kunt komen. Er zijn immers zoveel verschillende wegen die je kunt bewandelen, maar welke is nou de juiste? Je pakt je smartphone uit je jaszak en opent Google Maps. Voilà, binnen een paar minuten heb je een routebeschrijving en weet je welke weg het snelst naar huis leidt.

Foto: Liv Stevens

Verdwalen op je levenspad

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je zo erg twijfelt over je studiekeuze of een andere grote beslissing, dat je helemaal vastloopt en geen idee meer hebt welke kant je op moet. Iedereen om je heen wijst je een andere kant op en je raakt zo in de war dat je geen stap meer durft te zetten. Soms kan dit zo lang doorgaan dat gevoelens van angst en eenzaamheid je gaan overvallen en je in een zwart gat van besluiteloosheid belandt. Was er maar iemand die je echt kon helpen.

Je hartkompas!

Als je uit machteloosheid je ogen sluit klinkt er opeens ergens een zacht gefluister. Je hartkompas. En deze heeft belangrijk nieuws. Het is namelijk een illusie dat andere mensen weten welke kant jij op moet gaan. Iedereen is bezig met zijn of haar eigen pad vinden en bewandelen en er is geen pad hetzelfde. Alleen jouw hartkompas kan je vertellen wat de juiste weg is voor jou.

Hele duidelijke signalen

In samenwerking met je lichaam geeft je hartkompas jou hele duidelijke signalen. Als je ernaar luistert hoor je elke keer weer wat bij je past, waar je blij van wordt, waar je ‘ja’ tegen wilt zeggen. Maar ook wat niet bij je past, waar je verdrietig van wordt en waar je eigenlijk ‘nee’ tegen wilt zeggen. Ondertussen blijf jij de baas! Jij bepaalt of je naar je hartkompas wilt luisteren en uiteindelijk beslis je altijd zelf of je de signalen vertrouwt en welke weg je inslaat.

De wind van voren of in je rug?

Wanneer je dingen doet zonder dat je in verbinding bent met jouw hartkompas, ga je dat voelen. Je wordt er namelijk minder blij of energiek van. Voor even is dat natuurlijk niet erg, maar wel als je hier lang mee doorgaat. Dan word je moe, lusteloos, ongeïnspireerd, onzeker en krijg je soms zelfs last van lichamelijke klachten. Alles voelt dan zwaar, eenzaam, rusteloos, eng en zinloos. Alsof je continu de wind van voren krijgt.

Maar kies je ervoor om op die stem vanbinnen te vertrouwen, zal de wind al gauw keren. Je krijgt de wind in je rug! Zwaarte maakt plaats voor lichtheid. Je neemt zelf het initiatief, voelt je energiek, lekker in je vel, blij, creatief, goed geaard, veilig, zelfbewust en onafhankelijk van de mening van anderen. Je voelt je verbonden met een groter geheel en straalt dan ook veel positiviteit uit! Deze positiviteit trekt vervolgens weer allerlei nieuwe kansen, ideeën, mensen en leerzame ervaringen aan. Zo wordt je leven ineens één stromend en levendig geheel!

Foto: Liv Stevens

Je bent hier op aarde met een reden

Niet voor niets heb jij de talenten gekregen die je hebt. Of je ze al hebt ontdekt of niet, je voelt ze vanbinnen branden. Jij hebt de wereld iets bijzonders te bieden! Je hartkompas helpt jou om dichtbij deze missie te blijven.

En luisteren naar je hartkompas, of hem in elk geval aanhoren, klinkt nu waarschijnlijk heel magisch. En wij voelen dat ook zo. Maar het betekent niet dat je leven voor altijd op rolletjes loopt en dat je nooit meer tegenslagen zult ervaren. Wat jouw hartkompas je biedt als je een hobbel in de weg ontmoet, is kracht. Je voelt je groot en energiek en zo kun je die lastige dingen veel beter aan dan je je nu kunt voorstellen. En omdat je niet helemaal onderuit wordt gehaald door deze gebeurtenis, kun je het sneller zien als een uitdaging en een goede les, waardoor het je toch nog iets goeds brengt.

Dat waar jij naar op zoek bent, ligt in jou. Luister goed en handel ernaar en je weet (voelt!) vanzelf welke kant je op moet. Je kunt vol vertrouwen verder op je pad, want je weet dat het goed komt.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen