Informatie

Grenzen aangeven

Misschien heb jij het gevoel dat je zelf maar weinig controle hebt over wat er met jou gebeurt. Je kunt het gevoel hebben dat anderen voor jou bepalen wat je wel en niet kan/mag. Of wellicht heb je het gevoel alsof je nergens meer naartoe kunt, omdat je je overal overladen voelt met de emoties en verwachtingen van anderen. Je hebt het gevoel dat anderen steeds over jouw grenzen heen gaan.

Foto: Liv Stevens

Als je hooggevoelig bent, voel je vaak heel goed aan wat de mensen om jou heen nodig hebben. Dat is aan de ene kant fijn, want dan kun je daar goed op aansluiten. Maar het kan ook zijn dat jij zo goed bent in je aanpassen aan wat de ander nodig heeft, dat je niet meer aan jezelf denkt. Als gevolg ga je over je grenzen heen.

Grenzen zijn heel belangrijk, maar het kan lastig zijn om jouw grenzen te bewaken. Misschien heb je het idee dat je in gevecht moet om jouw grenzen aan te geven. Of weet je eigenlijk helemaal niet zo goed waar jouw grenzen liggen.

Om goed je grenzen te voelen en aan te kunnen geven, zonder in gevecht te hoeven zijn, is het belangrijk dat je jouw eigen ruimte inneemt. In de ervaringsverhalen en bij de oefeningen vind je manieren om je grenzen aan te geven, maar ook hoe je jouw eigen grenzen kunt leren kennen.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen