Informatie

Jouw leven vormgeven

Stel je voor dat het leven een computergame is. Je kiest een avatar en je gaat op avontuur. Het leuke van de game is dat je alles mag uitproberen en onderzoeken. Je stapt in een situatie en je moet zien uit te vinden wat de regels zijn en hoe je dingen voor elkaar krijgt. De gebruiksaanwijzing is meestal heel simpel. Gewoon doen. Je ziet dan vanzelf wat werkt en wat niet. Soms krijg je een tip, soms een harde les of je hebt een keer de mazzel dat je onderweg een aardige gids tegenkomt. Ondertussen moet je ook oppassen voor valse types die je van alles willen wijsmaken om te voorkomen dat je een move maakt die niet binnen de lijntjes past.

Op deze manier ontdek je stap voor stap de regels van het spel. Je ervaart waar je langer wilt blijven en je voelt waar je je niet op je gemak voelt. Soms heb je dit snel door en soms duurt het wat langer voor je daar achter komt. Maar zodra je het weet en een plek bevalt je niet, kun je gauw weer doorlopen of vertrekken. Je ontmoet inspirerende mensen en soms ook lastige mensen. Je komt altijd wel op plekken waar je veel kunt leren en waar je kunt samenwerken aan dingen die jou een goed gevoel geven.

Foto: Liv Stevens

De meeste jongeren denken op een hele jonge leeftijd al te moeten weten wat ze in het leven willen en kunnen gaan doen. Maar dat is de omgekeerde wereld. Je kunt dit pas ontdekken zodra je gaat experimenteren en dingen gaat ondernemen. Dan kom je erachter wat jouw missie is. En het gebeurt vaak genoeg dat mensen daar 60 voor moeten worden. Overal kun je van leren en alle ervaringen hebben uiteindelijk hun nut. Dus mislukkingen bestaan niet. Ze helpen je zelfs duidelijker te zien waar jouw weg ligt en waar niet. Als je maar blijft luisteren naar je hartkompas.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen