Volg je Nieuwsgierigheid!

Na een chaotische, maar avontuurlijke treinreis kom ik aan op een klein stationnetje in het Belgische Heusden. Vandaag heb ik afgesproken met Vanessa Luyten. Zij is levenscoach, journaliste en trotse moeder van twee sensitieve kinderen. Samen met haar man Gideon heeft ze een praktijk voor coaching genaamd: ‘Ik ben helder’.

Wederom nieuwsgierig en tegelijkertijd nerveus stap ik bij de vrolijke Vanessa in de auto. Ik vertel haar over mijn zoektocht naar ‘wat ik wil’, waarom ik stopte met mijn studie en over het ‘Hoe nu verder?”. Vanessa vraagt me of ik al een beeld heb van wat mijn kwaliteiten zijn en wat ik leuk vind. Op dat moment besef ik dat ik eigenlijk al vrij helder kan voelen waar ik blij van word, namelijk: schrijven, zingen en gitaarspelen, fotografie, tekenen, yoga en meditatie.  Ik weet alleen niet wat ik nou het liefst doe of waar ik me verder in wil ontwikkelen zodat ik er uiteindelijk van kan leven.

“Misschien zou je meer kunnen zoeken naar een combinatie van kwaliteiten. Het wordt al snel saai als je je beperkt tot maar één iets. Je zou bijvoorbeeld zingen, teksten schrijven en meditatie met elkaar kunnen combineren!” zegt Vanessa. “Oh ja natuurlijk, daar had ik nog niet bij stilgestaan.” denk ik, terwijl we een prachtige bosachtige weg inrijden. Ik geniet van de warme herfstkleuren. Even later praten we verder in de praktijkruimte aan huis, een kamer met twee heerlijk zachte stoelen en een bomenbehang waar ik al jaren van droom!

Hoe krijgt iemand een helder beeld van wat zijn of haar passie is?

“Vaak hebben we als mens één doel voor ogen, daar werken we naartoe en dat voelt dan veilig. Dit werkt alleen lang niet altijd. Als je op zoek bent naar je passie, zal je die misschien niet in één keer vinden. Je passie kan zich ook gaandeweg op een natuurlijke en gevoelsmatige manier vormen. Het is een proces dat begint met nieuwsgierigheid! Wees nieuwsgierig en probeer datgene uit wat jouw aandacht trekt. Door je nieuwsgierigheid te volgen, ga je ervaren wat het met je doet. Dat creëert helderheid en vaak komt er dan ook weer iets nieuws op je pad dat jou verder brengt. Door te ervaren geef je jezelf de kans om te ontdekken wat je passie is!”

Ik kan me goed vinden in Vanessa’s woorden, maar voel ook dat ik bang ben. Al de hele week heb ik het gevoel dat ik het vandaag over deze angst wil hebben . Het is namelijk zo dat elke nieuwe stap die ik wil maken, soms zo onveilig voelt dat ik uiteindelijk géén stappen zet. Ik ben dan vooral bang om mezelf kwijt te raken of me niet goed te voelen. Daarnaast speelt er ook angst om afgewezen te worden. Dit alles weerhoudt mij er vaak van om vooruit te komen en meestal word ik dan ook nog boos op mezelf als het niet lukt. Ik deel mijn angsten met Vanessa en ben benieuwd of zij nog tips voor mij heeft!

Hoe kan ik omgaan met overrompelende angsten tijdens mijn zoektocht naar passie?

“Zet jezelf niet onder grote druk, want dat zal je alleen maar blokkeren. Als je je weg nog niet helemaal gevonden hebt, hoef je jezelf daar niet voor te veroordelen. Het betekent dat je gewoon nog niet de juiste manier gevonden hebt. Neem je tijd, maar blijf wel in beweging! Ga zo nu en dan buiten je comfortzone in het tempo dat bij jou past! Zolang je blijft ervaren en uitproberen, zal je ook minder angstig zijn, want in plaats van overal over na te denken kun je het zelf ondergaan en doorvoelen. Dat brengt helderheid!

Wees  daarnaast niet bang voor afwijzing en gun het jezelf om fouten te maken! Iedereen heeft tegenwoordig een mening en laat die ook horen… Laat je daar niet door weerhouden om te doen wat jij wil doen! Blijf trouw aan jezelf en laat je niet afleiden. Afwijzing hoort nou eenmaal bij het leven. Ik ben zelf vaak afgewezen. Dat was absoluut niet leuk, maar door dat helemaal te doorleven heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. “

Ervaren: Huis-meditatie

Ervaren is dus van groot belang in het vinden van richting in je leven! Net zoals bij Margot, mag ik bij Vanessa naast praten ook gaan ervaren. Oh wat ben ik weer reuze nieuwsgierig(!) naar wat me te wachten staat! Vanessa heeft een huis-meditatie voorbereid. “We gaan kijken hoe jouw huis eruit ziet!” zegt ze enthousiast. Dat klinkt nieuw voor mij en ik heb geen idee wat we gaan doen, maar ik ben erg benieuwd!

Wanneer ik mijn aandacht naar binnen richt en me steeds dieper ontspan, vraagt Vanessa me mijn eigen huis te visualiseren. Ik zie meteen een schattig donkerrood huisje met een rokende schoorsteen, omringd door bomen voor me. Via de witte voordeur loop ik naar binnen. Ik kom terecht in een knalgeel halletje waar ik nog net niet struikel over een berg oude, versleten schoenen. Het voelt er leeg, kil en sober. Aan de kapstok hangen geen jassen, de oude trap is kapot en de muren zijn kaal. Ik voel me bang en eenzaam in deze ruimte. “Zijn die oude schoenen van jou?” vraagt Vanessa. “Nee.” Antwoord ik vastberaden en gooi ze meteen weg.  “Wat kun je doen om deze ruimte aangenamer te maken?” Het is tijd voor een make-over! Ik hang, terwijl het nog wat onwennig voelt, kleurige jassen aan de kapstok, de trap schilder ik grasgroen en op de vloer komt een mooi kleed. Zo. Dat voelt al een stuk levendiger.

Toch voel ik me nog te bang om de deur naar de volgende ruimte te openen. Op Vanessa’s advies vraag ik een engel om mij tijdens deze ontdekkingsreis te vergezellen. Dat voelt meteen veel veiliger! Samen maken we de deur open naar de volgende ruimte: een woonkamer. Deze kamer is opnieuw een vrij saai en somber gebeuren: kale witte muren, een oude vloer en er staat enkel één schommelstoel met een oud grijs kussentje. Bah, wat voel ik mij opnieuw eenzaam hier. “Ga maar even op die stoel zitten.” zegt Vanessa. Wanneer ik plaatsneem op de stoel, stromen ineens de tranen over mijn wangen.  “Ik voel me verdrietig en alleen.” “Misschien wil je een dier in je huis?” Ik zie meteen een grote hond met een ongelofelijk hoog knuffelgehalte de kamer inlopen. Hij komt naar me toe en legt zijn zachte hoofd op mijn schoot. Wat fijn! Al voel ik pijn in mijn hart, het is fijn om mijn emoties er gewoon te laten zijn, zonder er iets aan te hoeven veranderen.

Als de golf aan emoties langzaam wegebt, moet ook deze ruimte geloven aan een complete make-over: een nieuwe bank, een hele boel zachte schapenvachtjes, bloemen, planten, vloerkleden, kaarsjes, kleurrijke schilderijen aan de muur en noem het maar op! Het wordt een heerlijk knusse, rustige en warme kamer, waar ik me helemaal op mijn gemak voel!

Zodoende loop ik door het hele huis en vertel ik Vanessa wat ik voel en zie. Vanessa begeleidt me tijdens dit huisavontuur en helpt me om bewust te worden van wat ik in de ruimtes aantref. We lachen telkens als ik aangeef dat ik de ruimtes erg saai vind. Het staat in ieder geval als een paal boven water dat dit oersaaie huis dringend toe is aan een grote schoonmaak en verbouwing! Dus, worden de  ramen gewassen, vies tapijt wordt vervangen door een mooie houten vloer, de muren krijgen kleurrijke likjes verf en noem het maar op.

Tijdens de verbouwing kom ik erachter dat ik opvallend veel spullen van anderen in mijn huis bewaar: boeken, kleren, schoenen en andere troep. In bijna elke kamer vind ik wel iets dat helemaal niet van mij is! In de kelder zitten zelfs nog een stuk of tien zieke mensen verscholen. Wat doen zij nou weer  in mijn huis?

Weg ermee! Het is mijn huis en ik bepaal zelf hoe dat eruit ziet! Oud maakt plaats voor nieuw! Iedere kamer vul ik met mijn eigen energie. Er komt ruimte voor mijn passies: een muziekkamer, een mediteer/yoga kamer, een schilder- en schrijfzolder en een heerlijke keuken. Het huis barst van de creativiteit! Het transformeert van een super stoffige, muffige en vooral saaie bouwval in mijn eigen warme, levendige schapenvachtjes droomhuis. Heerlijk!

En natuurlijk is het ook vermoeiend, zo’n grote verbouwing en herfst-schoonmaak! Wanneer ik mijn ogen open voel ik pas hoe intensief deze meditatie was! Ik voel dat het op diepere lagen doorwerkt en opruimt. Ik ben helemaal in verbinding met mijn innerlijke gevoelswereld en vind het super bijzonder dat ik zo makkelijk mee kon gaan in deze meditatie. Weer een ervaring rijker die me een stap verder brengt in mijn zoektocht!

Tips & Tricks

Van deze ontmoeting heb ik veel geleerd. Sommige levenslessen waren nieuw, anderen had ik tijdelijk in de koelkast gezet. Ik heb aan de hand daarvan de volgende Tips & Tricks opgesteld! Wie weet helpen ze jou ook verder!

♥  Volg je nieuwsgierigheid! Ga voor jezelf eens na, zonder er al te veel over na te denken, waar jij nieuwsgierig van wordt! Wat trekt meteen je aandacht? Waar wil je meer van weten of ervaren? Datgene waar je nou echt heel nieuwsgierig van raakt heeft hoogstwaarschijnlijk iets toe te voegen aan je leven!

♥  Experience will give you wisdom! Wanneer je voelt waar je nieuwsgierig van wordt, is het tijd om datgene uit te gaan proberen! Ga op ontdekkingstocht naar je passie(s): ga ervaren, ga beleven! Je komt er dan vanzelf achter hoe iets voelt voor jou! En ja dat brengt veel meer helderheid, dan wanneer je er (net zoals ik) uren over nadenkt! Vanzelf krijg jij een beter beeld van wat bij jou past!

  Luister naar jouw eigen hartkompas!  Als je op zoek bent naar je passie(s), is er één ding héél belangrijk: focus op wat voor jou goed voelt! Voel zelf wat, terwijl je op avontuur gaat buiten je comfortzone, jouw tempo is! Doe het op jouw manier. Het is jouw leven en je hebt alle recht om het zo vorm te geven dat het voor jou klopt! Laat je dus niet afleiden door het kompas van een ander, want het is niet het jouwe!

  Be openminded! We groeien op met het idee dat we één passie horen te kiezen waar we vervolgens een groot deel van ons leven mee vullen, maar eigenlijk, als je ervoor openstaat, is er veel meer mogelijk. Gebruik je creativiteit en combineer meerdere passies, waar mogelijk, met elkaar!

  Wees niet bang! Angst om te falen, bang voor de mening van anderen, nerveus voor wat de toekomst brengen zal? Niets is zo vervelend als een angst die jou in z’n greep heeft! Ik weet dat het makkelijk gezegd is en ik snap echt helemaal hoe jij je voelt, maar laat je alsjeblieft niet tegenhouden door je angst. Blijf in beweging en vertrouw op jezelf!

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 21 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.