Ontdek jouw Talenten!

Marion van Diemen is talentencoach bij haar eigen praktijk ‘Mooi Talent’ in Oosterhout dichtbij Nijmegen. Zij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen. Waaronder ook Hooggevoelige jongeren die op zoek zijn naar meer richting in hun leven. Marion helpt hen onder andere door middel van het ‘Talentenspel’. Dat klinkt als lievelingsmuziek in mijn nieuwsgierige oren!

Op een zeldzaam koude dag in november ontmoet ik Marion op station Nijmegen Lent. We zijn allebei benieuwd  naar wat deze ontmoeting brengen zal, maar we vertrouwen erop dat dat iets moois zal zijn! Ik laat me verrassen. In een prachtige lichte praktijkruimte deel ik mijn passie-vragen met Marion. Ik ben erg benieuwd naar haar kijk op het creëren van richting in je leven en wat voor rol talenten daarin spelen.

Wat is een talent?

Als mens krijg je bij je geboorte een palet aan bouwstenen mee: talenten. Deze talenten krijg je met een reden. Je bent niet voor niets van nature ergens bijzonder goed in. Met jouw talenten kun jij namelijk jouw unieke bijdrage leveren aan de wereld! Het is aan jou om iets met je talenten te doen: om ermee te bouwen!

Wat is het talentenspel?

Marion is opgeleid tot talentencoach. Dat wil zeggen dat zij mensen bijzonder goed kan begeleiden tijdens het Talentenspel, maar wat houdt dat spel nou eigenlijk in? Het Talentenspel, ontwikkeld door schrijver Willem Glaudemans en Willem Hanhart  is een handig hulpmiddel om gedurende ca. 8 coachingsessies erachter te komen wat jouw 10-12 hoofdtalenten zijn. Het Talentenspel is bedoeld voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar. Ook is er in samenwerking met Ofkje Teekens ‘Jong Talent’ gecreëerd. Dit is een jongereneditie van het Talentenspel voor jongeren vanaf 11 jaar.

Onder begeleiding van een talentencoach verkrijg je tijdens het spelen van het Talentenspel of Jong Talent een helder beeld van waar er bij jouw specifieke talenten een disbalans is ontstaan. Dat wil zeggen dat je sommige talenten (te) veel inzet en andere talenten (te) weinig. Wanneer je bijvoorbeeld getalenteerd bent in het helpen van anderen, dan kan het je valkuil zijn dat je dat te veel doet met oververmoeidheid of gespannenheid als gevolg. Een talentencoach kan jou helpen om weer balans te creëren in het benutten van je talenten.

Hoe kan het bewustworden van je talenten zorgen voor meer richting in je leven?

Wanneer je een goed beeld hebt van jouw talenten geeft dat veel voldoening. Je talenten zeggen iets over jou! Ze voeden jou en vertellen jou wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Bovenal geven zij weer wat jouw levensmissie is. Of te wel, het beantwoordt de zingevingsvraag: “Wat kom ik hier op aarde doen?”! Je bent namelijk op aarde met een missie die volledig met jouw diepste wezen resoneert. Wanneer je trouw blijft aan deze missie creëer je op je eigen manier meer liefde en licht in jezelf en in de wereld.

Keuzes maken wordt makkelijker als je weet wat jouw levensmissie is. Het geeft houvast, want je voelt een helder onderscheid tussen welke interesses in het verlengde van je missie liggen en welke niet. Aan de hand daarvan kun je vervolgens concrete keuzes maken en je talenten verder ontwikkelen in een vorm die voor jou goed voelt!

Metafoor van de Koets

Marion tovert een klein beeldje van een koets met een bijbehorende metafoor tevoorschijn. Deze koets met daarin de passagier wordt voortgetrokken door een aantal paarden die aangestuurd worden door de meneer op de bok.

De koets staat in deze metafoor symbool voor de ziel, de kern van een mens, sommigen noemen dit ook wel het onderbuikgevoel. In de koets bestaat er geen onduidelijkheid of twijfel. Alles is helder: ja of nee, links of rechts. De passagier in de koets weet altijd waarnaartoe.

Op de bok zit de bestuurder die de teugels in handen heeft. Hij staat symbool voor ons eigen leiderschap, met andere woorden hetgeen dat daadwerkelijk keuzes maakt. Hij luistert eerst nauwkeurig naar waar de passagier in de koets naartoe wil en stuurt vervolgens de paarden, die symbool staan voor jouw unieke talenten, in de juiste richting.

Als de bestuurder niet goed luistert naar de passagier in de koets, ontstaat er chaos. Er ontbreekt een gevoel van richting, de bestuurder doet maar wat en de paarden worden onrustig en moe. Als jongere loop je vast wanneer je enkel aan verwachtingen van je familie of de maatschappij probeert te voldoen en je eigen wensen negeert. Je bent dan niet meer in verbinding met de passagier in jouw koets!

Als je op zoek bent naar meer richting of passie in je leven is het dus belangrijk om te luisteren naar de passagier in je eigen koets: je hartkompas. Diep binnenin jou leven alle antwoorden die je zoekt! (Meer over dit thema lees je hier)

Ervaren: Talentenspel

Genoeg gepraat! Het is tijd om het Talentenspel erbij te pakken! Curiosity all around! Ik mag kiezen: de jongeren editie of de volwassenen editie. Ik kies enthousiast voor de volwassen editie. Marion geeft mij een grote stapel kaartjes. Op elk kaartje staat een archetype zoals: atleet, hovenier, genezer etc. Aan mij de leuke taak om de stapel gevoelsmatig onder te verdelen in vier stapeltjes: Ja, Nee, Irritatie en Twijfel. Ik ben benieuwd of dat lukt…

En het lukt, sterker nog het gaat helemaal vanzelf. Ik voel een hele boel heldere Nee’s, veel duidelijke JA’s, een paar misschiens en een enkele irritatie. Ik hoef alleen maar te luisteren naar mijn innerlijke koets: mijn hart. Bij de Nee’s voel ik ook echt dat mijn hele lijf protesteert en bij de JA’s voel ik de resonantie tot diep in mijn hart.  “Hoe voelt dat?” vraagt Marion mij wanneer ik alle kaartjes onderverdeeld heb. “Goed, ik had niet verwacht dat ik het zo helder zou voelen!” antwoord ik tevreden.

Normaal gesproken staat Marion langer stil bij de ‘Irritaties en misschiens’, maar we hebben natuurlijk niet zo veel tijd omdat ik er maar één keer ben. De volgende stap is daarom dat ik een selectie van maximaal 15 kaartjes van de JA-stapel mag maken. Ik mag dus gaan voelen bij welke van deze JA-kaartjes ik het allermeest JA voel! Dat vind ik lastiger. Toch gaat het goed en ik maak intuïtief, zonder na te denken een selectie waar ik heeeeeel blij van word! Ik voel me er verbonden mee en leef helemaal op!

Vervolgens vraag ik heel nieuwsgierig: “Hoe kom ik nu te weten wat mijn levensmissie is?”. ‘Toevallig’ krijgt Marion op hetzelfde moment het idee om het spelbord erbij te pakken. Dat doet ze niet bij iedereen, maar bij mij voelt het oké. Als ik het spelbord uit klap zie ik een prachtige boom met 12 open vakjes. “Leg nu intuïtief de kaartjes op een plek.” In eerste instantie begin ik druk na te denken, maar dat komt nu niet van pas. Ik mag voelen waar elk kaartje op z’n plek ligt. Door gewoon mijn intuïtie te gebruiken blijf ik in de heerlijke flow en heeft uiteindelijk ieder kaartje z’n eigen plekje! Sommige kaartjes hebben samen één hokje gekregen!

Ik heb een vermoeden dat de plek waar ik een kaartje neerleg een betekenis heeft en dat blijkt te kloppen. Marion vertelt me uitvoerig over mijn talentenlevensboom en ik luister vol verwondering naar haar.

Ze begint bij de stam. “Vormgeven is voor jou van levensbelang. Als je dat niet doet, voel je je niet gelukkig.” Ik knik instemmend. “Dat is waar,” antwoord ik, “vormgeven betekent voor mij niet alleen kunstzinnig vormgeven, maar vooral ook mijn leven op zo’n manier vormgeven, dat het voor mij goed voelt.”

Ze gaat verder met de takken daarboven. “Muziek maken is voor jou de manier om verbinding te maken met je onderbewuste. Het helpt je om je ziel te voelen” Terwijl Marion deze woorden uitspreekt voel ik steeds meer dat ze iets heel dieps in mij aanraakt. Alsof mijn ziel langzaam en zachtjes wakker wordt geschud en mijn energie beter door stroomt. “De kunstenaar en de schrijver zijn twee andere talenten waar jij jezelf weer helemaal mee op kan laden.” Ik voel dat het klopt wat ze zegt.

In het hart van de boom ligt het kaartje Rebel, dat staat voor dingen op je eigen manier willen doen en niet klakkeloos iedereen willen gehoorzamen. “Ook wil je op zielsniveau met anderen filosoferen over het leven.” Vertelt Marion. Ik kan me daar goed in vinden. Ik denk vaak na over de betekenis van ervaringen en praat daar graag met anderen van hart tot hart over.

“De heraut brengt belangrijke boodschappen aan het volk. Weet jij wat jij voor boodschap wil brengen?” “Ja ik wil mensen bewust maken van Liefde!” antwoord ik enthousiast. “Met deze boodschappen wil je niet alleen oude overtuigingen opruimen, maar wil je ook nieuwe ideeën en overtuigingen zaaien en planten in de wereld. Je wilt zorgen voor positieve verandering en je ideeën uitvoeren en ontdekken. DOEN en ACTIE daar staat de handwerker voor.Tegelijkertijd ben je een Wonderdoener. Je wil licht en liefde brengen: mensen met elkaar verbinden. Je kunt je verzoenen met de mensen die nog niet zo ver zijn als jij en hebt respect voor hen.”

Marion eindigt bij het levensmissie kaartje in de top van de boom: de Vertelster. De vertelster heeft belangrijke verhalen te delen met de wereld en wil haar stem laten horen. Dit kan door daadwerkelijk je stem te gebruiken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een verhaal vertellen door middel van fotografie, muziek of schrijven.”

Inmiddels ben ik sprakeloos. Uit verbazing komt er geen woord meer uit mijn mond. Wat een inzicht en helderheid! Wauw!

Tips & Tricks

Van deze ontmoeting heb ik veel geleerd. Sommige levenslessen waren nieuw, anderen had ik tijdelijk in de koelkast gezet. Ik heb aan de hand daarvan de volgende Tips & Tricks opgesteld! Wie weet helpen ze jou ook verder!

♥  Ontdek je Talenten! Wat zijn jouw talenten? Waar heb jij, mogelijk van jongs af aan, van nature al veel voeling mee? Maak hier een lijstje van, dat geeft meer overzicht! Soms kan het ook helpen om even te voelen waar je totaal geen talent voor hebt.

♥  Balance your Talents! Ga eens na welke talenten je (te) veel inzet en welke talenten je meer ruimte mag geven. Misschien heb je bijvoorbeeld veel talent voor schrijven en word je er stiekem heel blij van, maar doe je er niks mee. Dat is jammer, want je hebt niet voor niks een talent!

  Verken je Levensmissie! Als je een overzicht van je talenten hebt gemaakt, sta hier dan eens bij stil. Wellicht ontdek je een rode draad in (een gedeelte van) je talenten. Verschillende talenten kunnen dus een gemeenschappelijk doel hebben, maar dat hoeft niet altijd.

  Speel het Talentenspel! Vind je het lastig om de bovenstaande tips toe te passen? Dan is het talentenspel mogelijk een fijn hulpmiddel voor jou! Hiervoor kun je contact opnemen met Marion of een andere talentencoach.

  Levensmissie Leestip: Boek van de Levensmissie van Willem Glaudemans.

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 21 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.