De Taal van het Lichaam

Voor mijn allereerste interview reis ik af naar Apeldoorn. Daar ontmoet ik Margot Groot (65). Zij is Paramedisch Natuurgeneeskundig therapeut bij haar praktijk voor zelfmanagement ‘Stilstaan bij bewegen’.

Margot’s grote passie is mensen bewust maken van ‘de taal van het lichaam’. Licht brengen en ruimte creëren zodat mensen weer gaan stralen, dat is waar haar hart ligt! Door veel opleiding en werkervaring op het gebied van dansexpressie, theater, psychomotoriek en integratieve bewegingstherapie is zij bijzonder kundig in het lezen van lichaamstaal. Sinds Margot zich verdiept in spiritualiteit, werkt ze met cliënten naast op de emotionele, mentale en fysieke laag ook op de energetische laag door middel van healing, hypnose etc.

Terwijl Margot heerlijk warme thee inschenkt, vertel ik haar waarom ik hier ben. “Sinds ik gestopt ben met mijn studie loop ik met veel vragen rond. Ik voel me gefrustreerd. Ik wil me namelijk graag verder ontwikkelen en op eigen benen gaan staan, maar het is onduidelijk wat nou echt mijn passie is. Ik ben opzoek naar wat mij gelukkig maakt, naar wat echt bij mij past en naar wat ik de wereld te bieden heb! Dus deel ik nu mijn vragen met mensen zoals jij, met het doel dat ik ontdek wat mijn passie is en hoe ik die in de wereld neer kan zetten.” Het lucht op om dit met haar te delen en ik voel dat ze mij begrijpt. Erg nieuwsgierig naar Margot’s wijsheid, stel ik haar een aantal vragen.

Hoe vind je je passie als je totaal geen idee hebt wat je passie is?

Het begint allemaal met het bewust waarnemen van je lichaam. Door aandachtig waar te nemen hoe je lijf reageert, ga je herkennen waar je je goed bij voelt en waar je kracht ligt. Ik sta als therapeut altijd stil bij de vraag: “Wat beweegt jou?” Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar loop je nou echt warm voor? Waar gaat je energie van stromen? Waar word je blij van?
Het lichaam geeft je meteen een antwoord. Het vertelt jou wat bij je past en wat niet: wat goed voelt en wat absoluut niet. Leer deze signalen waarnemen en (h)erken waar jouw hart ligt, dan kom je vanzelf op de plek die het best bij je past. En als je op een plek komt die niet bij je past, zal dat alleen maar een helderder beeld geven van wat wel bij je past.

Waarom is het belangrijk om te ontdekken wat je passie is?

Het maakt je een heel gelukkig en gezond mens als je datgene doet waar je hart ligt. Wanneer je ontdekt wat helemaal bij jou past, zal je je gemotiveerd voelen om je daar verder in te ontwikkelen. Je stopt er dan veel energie in, maar krijgt er ook heel veel energie van! De wil komt dan niet alleen uit je hoofd, maar is geheel in verbinding met je hart en je hele lijf. Daarnaast geeft het richting aan je leven, als je weet wie je bent, wat je wil en wat bij je past. Keuzes maken wordt makkelijker.

Wat weerhoudt mensen ervan om hun passie te volgen?

Angst! Mensen zijn bang dat ze niet kunnen leven van hun passie. Nederland is een land met veel nuchtere mensen die vaak liever kiezen voor financiële zekerheid. Helaas gaat dat ten koste van hun passies en dromen. Dat is erg jammer en veroorzaakt dat mensen de verbinding met hun lichaam kwijtraken, met alle gevolgen van dien.
Mensen die naar mijn praktijk komen laat ik ervaren hoe het voelt om volledig geaard op twee voeten te staan. Een voet telt wel 52 botjes, maar de meeste mensen staan op slechts een paar van die botjes. Ze zijn vergeten dat ze voeten en benen hebben, dat beïnvloedt hun houding. Deze lichaamshouding beïnvloedt vervolgens weer hun stemming. Ik help mensen om weer in verbinding te komen met hun voeten, benen en bekken. Waar nodig corrigeer ik de lichaamshouding, zodat de energie beter door kan stromen. Wanneer je je lichaamshouding verandert, voel je je ook anders. Je komt meer in je kracht en gaat weer stralen. Ik kan er echt van genieten om mensen weer te zien stralen!

De taal van het lichaam ervaren

De-Urim-Code1-226x300Na veel gepraat over de non-verbale taal, is het tijd om deze inspirerende taal zelf te gaan ervaren. Ik herinner me de Urim-codestoel die Margot me tijdens een korte rondleiding door het huis liet zien. Dit is een handgemaakte energiestoel waarin speciale getalsymbolieken zijn verwerkt. Margot vertelde me dat wanneer je er met zuivere intenties op gaat zitten, je in een versneld proces van heling terechtkomt. “Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar die energiestoel!” zeg ik nieuwsgierig.

Even later zit ik met gesloten ogen op deze stoel. Mijn armen rusten op de leuningen en onder mijn handen liggen twee kristallen. Margot stopt nog een kussentje in mijn rug, zodat ik helemaal rechtop zit. “Hoe voelt dat Liv?”. Ik richt mijn aandacht naar binnen en neem mijn lichaam waar. “Ik voel me een beetje duizelig. Ik adem oppervlakkig en mijn hoofd is zwaar.” Terwijl Margot mijn voeten recht zet en over mijn benen strijkt, vraagt ze me verbinding te maken met mijn bekken, benen en voeten. “Voel je zitbotjes en adem maar diep uit via je mond. Richt je aandacht op je flanken en je lage buik.”.

Als vanzelf wordt mijn ademhaling rustiger en ruimer, ik ontspan me en voel dat deze bijzondere stoel mij helpt om mijn energie vrij te laten stromen. Mijn handen en voeten tintelen. Op het moment dat ik waarneem wat voor liefdevolle kracht er in mij stroomt, doet op eens mijn nek pijn. “Ik voel iets bij mijn nek.” Ik wijs de plek aan waar ik een blokkade voel. “Het is alsof ik bang ben voor mijn eigen kracht.” Margot pakt mijn hoofd in haar handen, trekt het stevig omhoog en schudt er een paar keer mee van links naar rechts. Opnieuw adem ik langzaam uit.

“Zo nu staat het weer recht, hoe voelt dat nu?” vraagt ze nog eens.“Fijn!” antwoord ik glimlachend. “Ik voel veel meer ruimte voor mezelf, het voelt veilig, rustig en warm. Hoe minder ik mijn best doe om te ontspannen, hoe rustiger ik word.” Mijn stem klinkt voller en helder. Nu de zwaarte van mijn schouders is gegleden, vult mijn hart zich met vrolijkheid. De verbondenheid met de aarde, mijn hart en het hogere weten stroomt moeiteloos door me heen. Wat geweldig om dit weer te ervaren!

Op verzoek van Margot open ik, nog steeds glimlachend, mijn ogen en sta langzaam op uit de stoel. Aandachtig loop ik met een rechte rug door de ruimte waarin ik me ineens veel vrijer voel. Ik neem steeds waar hoe elke voet op de vloer landt. “Laat je schouders maar hangen. Je spieren zijn er alleen voor beweging, je botten zijn er om jou te dragen. Het gaat allemaal om ontspanning!”

Wanneer ik mijn schouders los laat hangen besef ik opnieuw dat ontspannen een onmisbare kunst is. “Hoe voelt het om zo rond te lopen Liv?” “Krachtig! Ik sta helemaal op mijn eigen benen en dat voelt heel goed! Dit is echt wat ik wil: met beide benen volledig in mijn eigen kracht staan! Balans! Bewegingsruimte! Vrijheid! Aanwezig zijn!”

Margot wijst me op het belang van benoemen wat goed voelt. Wat je aandacht geeft groeit! Dus wanneer ik uitspreek hoe fijn iets voelt en daar dankbaar voor ben, hoe blijer ik word en hoe meer het positieve gevoel in mijn leven integreert. Ik bedank de stoel voor deze mooie ervaring en als afsluiting formuleren Margot en ik nog een passende affirmatie die ik thuis mag herhalen.
“Ik ben krachtig, omdat mijn hele voeten mij dragen!” Klinkt het ten slotte luid en duidelijk uit mijn mond.
Ik neem dankbaar afscheid van Margot en loop voldaan op beide voeten de deur uit.

Tips & Tricks

Van deze ontmoeting heb ik veel geleerd. Sommige levenslessen waren nieuw, anderen had ik tijdelijk in de koelkast gezet. Ik heb aan de hand daarvan de volgende Tips & Tricks opgesteld! Wie weet helpen ze jou ook verder!

♥  Vertrouw op je lichaam: het vertelt jou waar je gelukkig van wordt en wijst je de weg!

  Benoem en schrijf op wat jou op een dag blij maakt, daardoor wordt het duidelijker en concreter waar jouw passie ligt! Daarnaast zul je door het te benoemen en er dankbaar voor te zijn, alleen maar meer positiviteit aantrekken in je leven.

  Relax! Als hooggevoelige is het erg belangrijk om te leren hoe je je lichaam kunt ontspannen. Alle indrukken die je op een dag opdoet kun je namelijk veel beter verwerken als je regelmatig de ontspanning opzoekt. Je voelt je ook meteen een stuk steviger als je verbinding maakt met je lichaam en leert hoe je bewust kan ademhalen. Invloeden van buiten komen dan minder hard binnen.  Yoga en meditatie helpen mij altijd heel goed om mijn lichaam te ontspannen, maar er zijn nog veel meer hulpmiddelen!

  Op eigen benen staan begint letterlijk bij op eigen benen staan! Maak contact met je benen en je voeten! Hoe? Door ze aandachtig waar te nemen, bijvoorbeeld als je een wandeling maakt. Voel hoe elke voet de grond raakt en blijf je daarop concentreren. Als je afgeleid raakt is dat niet erg, focus dan opnieuw op je voeten en benen. Je zult ervaren dat je meer in je lijft zakt en het rustiger word in je hoofd.

  Affirmaties

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 21 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.