De Magie van het NU

Mijn derde interview brengt me naar het verre Den Haag. Op een druilerige zondag heb ik de eer om de zonnige Madelief (21) te interviewen! Zij studeert Kunstzinnige Therapie Beeldend aan de hogeschool van Leiden en is tevens onze HeartNav Illustrator! Ik ben reuze benieuwd naar de passies van mijn leeftijdsgenootje! Wie weet heeft zij nog wijze levenslessen die goed van pas(sie) komen!

Ik ontmoet Madelief op het station. Het is lang geleden dat we elkaar gesproken hebben, maar het voelt meteen vertrouwd. Samen lopen of beter gezegd waaien we al pratend naar Madelief’s knusse huisje. Daar staan de thee en koekjes al gezellig klaar. Ik neem plaats op een rieten stoel(!) met een schapenvachtje(!). Nog even grinnik ik van binnen, het doet me namelijk meteen denken aan mijn meditatie ervaring bij Vanessa… Ik ben weer eens dol nieuwsgierig!

Kinderdroom

“Als kind wilde ik ‘heilig’ worden, want de heiligen hielpen altijd iedereen. Dát wilde ik ook: lief zijn voor anderen. Mijn vader vertelde mij dat je helaas pas heilig verklaard kan worden als je dood bent en ik kwam erachter kwam dat de heilige sinterklaas jammer genoeg niet bestond.” vertelt Madelief. Naast heilig worden was de kleine Madelief ook dol op tekenen en schilderen. “Ik was het kind dat vaak ijverig zat te tekenen, het liefst met mijn tong uit mijn mond.”

Passies van het nu

“Nu heb ik een hele boel passies. Dansen, schilderen en schrijven, daar word ik echt heel blij van, maar mijn allergrootste passie is de MAGIE die ontstaat wanneer je in het NU leeft! Je weet wel, van die momenten van eenheid en verbondenheid! Dat je zo in het nu bent, dat je de tijd vergeet en het kippenvel op je armen voelt!”

Toch leeft de ‘heilige’ kinderdroom ook nog in haar. Madelief wordt er namelijk heel blij van als ze weer een glimlach kan toveren op het gezicht van iemand die het moeilijk heeft. Het geeft haar voldoening om een ander te helpen. Dit straalt zij voelbaar uit! Haar energie is liefdevol en zacht.

Kunstzinnige Therapie

Een aantal jaar geleden wilde Madelief naar de kunstacademie. Ze wist niet of ze toegelaten zou worden, maar besloot om het gewoon te proberen. En met succes, maar vervolgens… “Toen ik toegelaten werd tot de kunstacademie voelde ik me helemaal niet blij. Het klopte niet voor mijn gevoel. Ik wilde niet alleen maar bezig zijn met mezelf, ik wilde ook anderen helpen.”

Geheel toevallig ontmoette ze op een open dag van een andere opleiding een meisje dat haar vertelde over de opleiding Kunstzinnige Therapie. “Echt een veel te zweverige opleiding!” had het meisje gezegd. Alle reden voor Madelief om een kijkje te nemen bij die ‘zweverige opleiding’. Zo gezegd, zo gedaan.

“Op de open dag van Kunstzinnige Therapie beeldend voelde ik direct dat dit was wat ik wilde!” vertelt Madelief vrolijk. Ik zie het enthousiasme in haar ogen. “Het klopt helemaal: mensen helpen, creativiteit, antroposofie en zelfontwikkeling. Het is voor mij een opleiding tot menszijn, waarin ik mezelf helemaal kan ontwikkelen.” Madelief glundert helemaal wanneer ze meer met me deelt over deze opleiding. Haar passies komen duidelijk tot hun recht.

Hart volgen

Het is mooi om te zien hoe Madelief door haar hart te volgen ‘vanzelf’ een passende opleiding heeft gevonden. “Plezier hebben vind ik het allerbelangrijkst. Al van kinds af aan volg ik mijn gevoel en kies ik voor waar ik blij van word. De vorm die bij me past komt vanzelf naar mij toe, maar wel alleen als ik daar ook open voor sta.” Madeliefs ouders hebben haar altijd gesteund in het volgen van haar hart, dat heeft haar echt geholpen tijdens het bewandelen van haar levenspad.

“Ik probeer voor de rest nooit te ver vooruit te kijken en voel wat op dit moment bij me past.  Het gaat niet om het einddoel, maar het gaat om de weg!  Ik leef in het nu en volg mijn eigen weg stap voor stap! Zo lang ik maar voel dat ik in de goede richting wandel.”

Angst

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn in Madeliefs leven. Op haar zestiende kreeg ze te kampen met een schildklieraandoening, wat vervolgens zorgde voor depressieve gevoelens en angsten. Daarnaast ging haar verlangen om anderen te helpen vaak ten koste van haarzelf. “Ik rende heel hard weg voor mezelf, totdat het echt niet meer kon. Alle angsten die ik had maakten dat mijn wereld heel klein werd. Er kwam een moment dat ik er helemaal klaar mee was om mij zo te voelen.”

Het was tijd voor verandering en dat vroeg om moed en vertrouwen! “Ik was heel bang om de controle los te laten. Ik voelde dat wanneer ik zou veranderen, ik de mensen in mijn omgeving kwijt zou raken.”

Verantwoordelijkheid nemen

Ondanks de diepe angst, overheerste bij Madelief toch het verlangen om haar leven anders vorm te geven. Ze had helemaal genoeg van de beklemmende angsten die haar beperkten in haar vrijheid. Madeliefs vastberadenheid om zelf te zorgen voor verandering heeft een boel nieuwe deuren geopend! Nu leeft ze steeds meer in vertrouwen en neemt ze de verantwoordelijkheid voor haar eigen geluk in handen! Hoe?

Yoga en Mindfulness

“Wat gebeurt er met een bal die je onder water duwt? Die vliegt met dezelfde kracht weer de lucht in als je ‘m loslaat!” Met emoties werkt dit precies hetzelfde, wanneer je ze wegduwt komen ze uiteindelijk net zo hard weer terug! In plaats van haar gevoelens te onderdrukken heeft Madelief bewust gekozen voor leven in verbinding met het haar gevoelens. Aan de ene kant betekent dat voor haar: de fijne dingen van het leven intens beleven. Aan de andere kant wil dat ook zeggen: pijn recht in de ogen aankijken. Yoga en Mindfulness leren Madelief hoe ze door pijn heen kan ademen. Zodoende leert ze haar gevoelens te accepteren en te leven in het nu!

Om Hulp vragen

Ook benoemt Madelief het belang van vragen om hulp op momenten dat het minder goed gaat. In plaats van zich uit schaamte terug te trekken, stelt ze zich steeds vaker open en kwetsbaar op. Dat geeft haar een goed gevoel: “Er wordt nu van me gehouden zoals ik ben.”, deelt ze tevreden.

Door haar pure zelf te laten zien is haar vriendenkring compleet veranderd. “Bijna alle mensen die ik toen om me heen had, zie ik niet meer. Oud maakte plaats voor nieuw. Dat was spannend en pijnlijk.” Madelief heeft nu mensen om haar heen die haar accepteren en steunen op lichte én op donkere dagen. Ze benadrukt nog eens: “Je bent nooit alleen!”.

Wensen

Als je het over magie hebt! Madelief vertelt me hoe behulpzaam het kan zijn om te wensen. “Als je op zoek bent naar een nieuwe woonplek, een passende opleiding of wat dan ook, ga het wensen!” vertelt ze me enthousiast. Ze legt me uit dat wanneer je je wens het universum in stuurt er altijd iets op je pad komt dat je echt nodig hebt. Vervolgens is het wel belangrijk dat je zelf de kansen die zich aandienen grijpt.

Toekomst Dromen

Voor de toekomst heeft Madelief genoeg dromen en passies om haar leven mee te vullen! Ze is bijvoorbeeld van plan om komende zomer de Camino de Santiago te lopen, daarover te schrijven en zodoende mensen te inspireren. Ook droomt ze ervan om later als Kunstzinnig Therapeut meer met Sjamanisme en energie binnen haar therapie te doen, maar Madelief focust op het nu.

Eerst maakt ze haar opleiding af en dan ziet ze wel weer verder! Het is in ieder geval duidelijk dat ze moedig haar eigen magische hartspad blijft bewandelen zonder zich zorgen te maken over de mening van anderen. “Elke dag wil ik mezelf in de spiegel aan kunnen kijken en voelen dat ik keuzes maak die voor mij goed zijn. Als iemand mij of mijn keuzes niet waardeert, is dat jammer voor die persoon, want ik durf van mezelf te zeggen dat ik een lief mens ben.” De liefdevolle power in Madeliefs stem inspireert mij om hetzelfde te doen! En óf Madelief een lief mens is…

“Liv ik vind je echt een mooi mens.” zegt ze als het einde van ons fijne, diepe gesprek nadert. Haar woorden raken mij recht in mijn hart. Ik voel de tranen in mijn ogen. Wat een heerlijke verbinding met een (h)eerlijk mens! Ontroerd door deze ontmoeting, besef ik hoe waardevol contact met gelijkgestemden is. Dankbaar nemen we afscheid en met een big smile stap ik in de trein naar huis!

Tips & Tricks

Hoera! Van deze ontmoeting ben ik weer iets wijzer geworden. Sommige wijsheden waren nieuw, anderen had ik tijdelijk in de koelkast gezet. Ik heb aan de hand daarvan de volgende Tips & Tricks opgesteld! Wie weet helpen ze jou ook verder!

♥  Plezier is een must! Je passie ontdekken begint met plezier hebben! Als je ergens blij van wordt, dan geeft het je energie! Ga voor jezelf eens na waar je veel plezier aan beleeft en schrijf het op! Eventueel kun je je ook bewust worden van waar je als kind veel plezier in had!

  Connect! Je hartspad bewandelen is awesome en tegelijkertijd spannend! Als je je hart volgt en je net even een andere richting inslaat dan de gemiddelde mens, kan het heerlijk zijn om hier met iemand (die jou begrijpt) je ervaringen over te delen. Je bent namelijk niet alleen in dit levensavontuur en je zult ervaren dat je leven lichter wordt wanneer je connect met gelijkgestemden!

  Make a wish & experience the magic!  Verlang jij diep in je hart naar een passende opleiding, een nieuwe woonplek, hulp of net zoals ik: een helder beeld van je passies? Ga het wensen! Dit doe je door hardop, in jezelf of op papier je wens uit te spreken / op te schrijven en deze het universum in te sturen. Er komt dan zeker weten iets nieuws op jouw pad. Let wel op: als kansen zich aandienen, grijp ze dan! Wensen vragen ook van jouw kant om actie! So be open and go with the flow!

  Leef in het Nu! Maak je je zorgen over je toekomst? Vertrouw dan op jouw intuïtie! Die leidt je uiteindelijk stapje voor stapje naar de plek waar je thuis hoort. Daarom is het belangrijk dat je in het Nu leeft verbonden met jouw gevoel en open staat voor de tekens die op je pad komen. As je het even niet weet waar het je precies brengen zal of als je gewoon zoekende bent: dat is helemaal oké!

Deze prachtige tatoeage is een Keltisch teken dat symbool staat voor natuurwezens. Voor Madelief betekent het dat ze altijd geleid wordt!

Foto Liv

Liv Stevens

HeartNav writer, photographer, designer & allround big heart
Hoi ik ben Liv! 21 jaar geleden gaven mijn ouders me deze naam. Het omschrijft precies wie ik ben en wat ik wil: to liv(e) life to the fullest! Voor mij betekent dat: bewust leven vanuit mijn hart! Leren omgaan met mijn hooggevoeligheid en mezelf accepteren zoals ik ben, spelen daar een belangrijke rol in. Steeds meer pluk ik de vruchten van mijn sensitiviteit en dat geef ik dolgraag door aan jou!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.