Informatie

Je hooggevoeligheid gebruiken

Stel je voor dat je een extra hand hebt. Je hebt geen idee waarom die hand er hangt, waar hij voor dient. Niemand om je heen lijkt zo’n hand te hebben, dus je kunt ook niet van hen afkijken wat je ermee zou kunnen doen. Je hebt voornamelijk last van dat extra gewicht aan je arm.

Tot je op een dag anderen tegenkomt, die ook zo’n extra hand hebben. Tot je verbazing zie je dat zij hun extra hand niet zomaar los hebben hangen. Zij gebruiken hem! Om meer spullen vast te kunnen houden, om extra snel te typen, om beter in bomen te klimmen, etc.
Plotseling zie je dat jouw extra hand niet alleen maar in de weg zit, maar je juist kan helpen.

Jouw hooggevoeligheid is net als die extra hand. Je hebt misschien weinig of geen mensen om je heen die net als jij hooggevoelig zijn. Of ze zijn er wel, maar ze verstoppen het omdat zij hun hooggevoeligheid zien als iets wat alleen maar in de weg zit. Misschien denk jij daardoor ook dat je hooggevoeligheid je leven alleen maar ingewikkelder maakt. En dan ga jij het ook maar wegstoppen.

Totdat je ineens ontdekt dat je die extra hand prima kunt gebruiken. Je voelt allerlei situaties veel beter aan, waardoor je betere keuzes kunt maken. Je hebt bijzondere, diepgaande gesprekken, omdat jouw rijke gevoel ook mee mag doen. Je hebt regelmatig van die ingevingen die je onwijs helpen. Je hebt een prachtig talent in muziek/taal/kunst of bent op een andere manier heel creatief.

Op deze website lees je veel voorbeelden van het grote voordeel van hooggevoeligheid en ook hoe je om kunt gaan met de momenten dat die extra hand toch even in de weg zit.

Illustratie: Madelief de Graaf

Je hooggevoeligheid is een kwaliteit

Net als die extra hand, is je hooggevoeligheid een kwaliteit. Niet iedereen hoeft die kwaliteit op dezelfde manier te gebruiken. Je kunt jouw hooggevoeligheid gebruiken waarvoor jij maar wilt en dat helemaal op jouw eigen manier.

Je hoeft geen coach te worden om je hooggevoeligheid in te zetten in je leven. Sterker nog, de meeste impact kun je hebben door de dingen te doen die je wilt doen, en je hooggevoeligheid daarin mee te nemen. Hiermee inspireer je, vaak zonder dat je dat door hebt, mensen in je omgeving om ook hun hartkompas te volgen.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen