Informatie

Hooggevoeligheid

Deze website is speciaal voor hooggevoelige jongeren. Maar wat is dat eigenlijk, ‘hooggevoelig’? En ben jij dat ook?

Hooggevoelig zijn betekent eigenlijk gewoon dat je bepaalde dingen extra goed kunt voelen en dat je dingen sterker voelt dan de mensen om je heen. Wat je dan precies zo sterk voelt of anders waarneemt, verschilt per persoon.

Gevoelige zintuigen

Je kunt gevoelig zijn voor geluiden, geuren, licht, kleuren, dingen (zoals kleding) of mensen die je aanraken. Dit worden vaak ‘prikkels’ genoemd. Waar andere mensen misschien weinig last hebben van alle prikkels die via hun zintuigen (ogen, oren, neus, mond, huid) binnenkomen, kunnen ze voor jou heel overweldigend voelen. Alsof alles met 100 km/u op je afkomt en je je er niet voor kunt afsluiten.

Meer weten over gevoeligheid voor prikkels? Kijk dan eens op deze pagina.

Gevoelig voor emoties (van jezelf en van anderen)

Je kunt ook gevoelig zijn voor emoties. Je eigen emoties voelen misschien al heel heftig. En als je hooggevoelig bent, kun je vaak ook goed (in)voelen wat er bij iemand anders aan de hand is. Je weet het bijvoorbeeld meteen als je vriend of vriendin niet lekker in zijn/haar vel zit. Als er tussen je ouders wat aan de hand is, heb je meteen door dat er iets niet klopt.

Foto: Liv Stevens

Je voelt het als iemand niet (helemaal) eerlijk is over zichzelf of over wat hij/zij voelt. Soms voel je dit misschien zó sterk dat het lijkt alsof het jouw eigen emoties zijn. Ook voor deze ervaringen kun je je vaak niet echt goed afsluiten, zodat emoties van anderen je sterk beïnvloeden.

Over gevoeligheid voor emoties kun je hier meer lezen.

Gevoelig voor sfeer/plekken

Als je een kamer, een gebouw of een nieuwe ruimte binnenkomt, merk je vaak dat er een bepaalde sfeer hangt. Soms voel je je meteen fijn: het is relaxed, gezellig, rustgevend of het maakt je om de één of andere reden blij. Maar soms voel je misschien dingen die minder fijn zijn: bijvoorbeeld spanning, stress, verdriet. Als je de kamer binnenkomt is het er opeens, en als je weer weggaat dan is het gevoel ook opeens minder. Hoe komt dat?

Als je hooggevoelig bent, kun je niet alleen gevoelig zijn voor de fysieke (tastbare) prikkels om je heen of de emoties van anderen, maar ook voor de sfeer van bepaalde plekken. Je kunt het voelen als er veel mensen zijn die zich gespannen of gestrest voelen. En je kunt het voelen als er ergens veel vervelende of heftige dingen zijn gebeurd. 

Misschien had je stiekem nog niet door dat je dit allemaal voelt. Kijk de komende dagen maar eens of je het herkent.

Wil je hier meer over lezen? Check dan deze pagina.

Foto: Liv Stevens

Waar heb je dan precies last van?

Of het nu over zintuigen, mensen, emoties, plekken of andere dingen gaat, al die prikkels en informatie komen bij jou sterker binnen dan bij anderen. En dan kunnen er twee dingen gebeuren:

    1. Er komt opeens iets binnen wat heel veel impact heeft (je  voelt  je bijvoorbeeld plotseling  vervelend of overweldigd door emoties). Dat kan best heftig zijn en misschien word je er soms bang of onzeker van.
    2. Op een gegeven moment raak je ‘vol’ van alle prikkels en informatie die bij je binnen is gekomen. Je lichaam  kan het allemaal niet meer zo goed verwerken en raakt overbelast. Dat wordt vaak ‘overprikkeld’ genoemd. Je kunt dan bijvoorbeeld heel moe worden, of chagrijnig. Je kunt het gevoel hebben dat je NU weg moet en naar een plek toe moet waar het stil is.

Omdat wat je voelt vaak heel indringend is, kan het beangstigend zijn. Dat is helemaal niet erg of  raar. En  we laten je graag zien hoe je met je hooggevoeligheid om kunt gaan zonder  dat je er bang, overweldigd of moe van hoeft te worden.

Hooggevoelig zijn is ook heel mooi!

Bij HeartNav zijn we allemaal hooggevoelig en soms worden we er zelf ook een (klein) beetje gefrustreerd van als we weer eens overprikkeld zijn. Maar we ontdekken ook elke dag weer nieuwe dingen waardoor we alleen maar blij kunnen zijn dat we zoveel voelen!

Hooggevoelig zijn betekent namelijk ook dat je alle mooie geluiden, geuren, licht, kleuren, dingen of mensen ziet, hoort en ruikt. Hooggevoelig zijn betekent dat je heel goed kunt meevoelen met anderen en dat je er voor ze kunt zijn op zo’n manier dat ze er écht wat aan hebben. Hooggevoelig zijn betekent dat je weet waar je lekker kun ontspannen en waar je juist goed geconcentreerd kunt werken, omdat je de sfeer van een bepaalde plek perfect kunt aanvoelen.

En misschien weet jij nog wel veel meer manieren waarop je jouw hooggevoeligheid gebruikt als een talent! Iedereen heeft zijn of haar eigen ervaring met hooggevoelig zijn en iedereen gaat daar op een andere manier mee om. Jij mag dus ook zeker je eigen ervaring én je eigen oplossingen hebben!

Om je te helpen bij je zoektocht kun je op deze website allemaal hulpmiddelen vinden:

  • We hebben een heleboel pagina’s met informatie over allerlei onderwerpen waar jij vast iets vindt waar jij wat aan hebt!
  • We verzamelen ervaringsverhalen van andere hooggevoelige jongeren die hun verhaal met je willen delen!
  • We hebben tips & oefeningen die jou kunnen helpen om je hooggevoeligheid te begrijpen, te ondersteunen en te gebruiken als een talent!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen