Hoe kom ik beter in mijn lijf?

Voordat je geboren werd, was jij alleen maar een ziel, zonder lichaam. Je bestond volledig uit energie. Die energie is nu als het goed is verweven met je lichaam, zodat je het hier op aarde in je dagelijkse leven kunt gebruiken. Maar veel jongeren hebben het gevoel dat ze een deel van die energie zijn kwijtgeraakt. Of ze hebben het gevoel dat hun energie niet met hun lichaam verbonden is. Dit kan ervoor zorgen dat je je moe of wiebelig voelt, of dat je vaak valt of struikelt.

Gelukkig kun je jezelf helpen om beter in je lijf te komen, zodat je:

♥  minder moe bent
♥  minder valt/struikelt/stoot
♥  makkelijker bij jezelf kunt blijven
♥  makkelijker je grenzen kunt aangeven en je ruimte innemen ten opzichte van andere mensen
♥  makkelijker om dingen kunt doen (er komt meer uit je handen, het is makkelijker om aan dingen te beginnen en om ze af te maken, etc).

Hieronder vind je een aantal tips die je zouden kunnen helpen. In deze oefeningen wordt veel gebruik gemaakt van je dingen voorstellen: gebruik je eigen fantasie en de beelden die bij jou opkomen. Het kan zijn dat je van tevoren denkt ‘dat doet toch niks’. Wij nodigen je uit om het toch eens te proberen. Het kost je niks om het te proberen, en als het werkt heb je er heel veel aan! 

Het kan zijn dat (een deel van) je energie niet goed mee is gekomen in je lijf toen je werd geboren.

Als je (een deel van) je energie ‘onderweg’ bent kwijtgeraakt, kun je je energie op gaan halen van voordat je werd geboren. Je kunt je eigen voorstelling maken van hoe dat er precies uit ziet. De basis is als volgt:

 • Toen jij nog energie was

  Je stelt je voor dat er een moment was dat jij helemaal bestond uit energie. Je gaat met je aandacht naar dat moment. Je stelt je voor hoe dat was en hoe dat voelde.

 • Je cellen vullen

  Je stelt je voor dat jouw energie in de buik van je moeder in jouw allereerste cellen stroomt. Steeds als je groeit en er nieuwe cellen bijkomen, laat je die weer helemaal volstromen met jouw energie. Doe dit vanaf je allereerste cellen tot aan je geboorte, en vervolgens ook helemaal tot nu.
  Je kunt hier zo lang over doen als je wilt, soms duurt het een minuut, soms een half uur.

 • Voel je lichaam

  Tot slot laat je de energie jouw hele lichaam van nu van top tot teen opvullen met jouw energie. Je voelt hoe jij op dit moment in de kamer zit en dat al jouw cellen gevuld zijn met jouw energie. Je bent helemaal vol van JOU!

Als je het lastig vindt om jouw energie in je lichaam vast te houden

Het kan ook zijn dat jouw energie steeds wel even in je lichaam is, maar dan weer weg lijkt te zweven. Je kunt dan meerdere dingen doen. Probeer gewoon wat dingen uit, zo vind je vanzelf de manier die voor jou het beste werkt.

 • Steviger maken

  Kijk eens of je jouw energie wat steviger kunt maken, zodat hij minder snel wegvloeit. Je doet dit door het je voor te stellen. Andersom kun je ook kijken wat er gebeurt als je je juist voorstelt dat je lichaam wat vloeibaarder wordt. Blijft je energie dan gemakkelijker in je lijf?

 • Je energie vasthaken

  Stel je voor dat je jouw energie naar je toe haalt en hem als het ware vastmaakt aan je lichaam. Bijvoorbeeld door hem vast te knopen of te ritsen. Of door je energie aan haakjes in je lichaam te hangen. Of misschien heb jij nog een heel ander beeld wat voor jou werkt.

 • Vanuit de aarde

  Het voelt misschien alsof je jouw energie van boven je hoofd je lijf in moet trekken. Stel je eens voor dat jouw energie niet van boven je hoofd, maar vanuit (of via) de aarde je lijf in stroomt. Op deze manier lijkt het op de een of andere manier makkelijker te zijn voor jouw energie om in je lichaam te blijven zitten.

Werkten deze tips voor jou? Deel je ervaringen hier onder en help andere lezers net als jij!
Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
1 antwoord
 1. Maarten Stoffers
  Maarten Stoffers zegt:

  Bij Centrum Venwoude heb ik jaren geleden 3 tips gehoord die goed helpen om beter te voelen, en (dus) ook om meer in je lijf te komen:
  – Ademen – d.w.z.: intensief ademen, bij voorkeur onder begeleiding, en niet overdrijven
  – Bewegen – bijvoorbeeld door te dansen, sporten of te wandelen
  – Geluid maken – bijvoorbeeld door te zingen, of te schreeuwen.

  Wat mij ook wel helpt is om knopen door te hakken. Ik kan me veel voorstellen bij het beeld uit het stuk van Kim dat je, als hooggevoelige, misschien niet alle energie uit de geestelijke wereld mee op aarde in je lichaam hebt gekregen. Onze geest houdt graag opties open, zeker als er geen ideale optie is. Mij helpt het idee dat deze aardse wereld überhaupt niet ‘ideaal’ is, en dat dus ook een niet-ideale optie de beste optie kan zijn, en dus goed genoeg om te doen. Op een bepaalde manier komt er energie vrij als ik een knoop doorhak – en kom ik meer in mijn lijf.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.