Ervaringsverhaal

door Chanina Roelofsma

Help! Ik ben mezelf een beetje kwijt!

Ik woonde krap een maand op mezelf toen ik ineens merkte dat ik mezelf niet meer voelde. Er waren wat kleine dingetjes die speelden, ik liet vervolgens iets vallen waardoor er allemaal water op de vloer kwam en – ineens was ik aan het huilen.

Jezelf niet kunnen voelen

Misschien herken je dat gevoel wel, dat je jezelf niet (meer) compleet voelt. De kleine dingen kunnen je dan ook even te veel worden. Ik kwam erachter dat ik een belangrijk deel van mijn energie ergens had achtergelaten. Met als gevolg dat ik het lastiger vond om mezelf tot dingen aan te zetten, terwijl ik normaal gesproken graag creatief bezig ben. Ik deed alleen de hoognodige dingen en zelfs dat kostte me meer moeite dan normaal. Ik herkende mijn eigen vrolijke ik niet meer!


Dat (h)erkennen, was de eerste stap. Vervolgens ben ik in een intuïtief gesprek met mezelf gaan kijken naar hoe het kwam dat ik mezelf niet meer helemaal voelde en waar mijn energie dan wél was.

Harmonie willen bewaren

Als je met jezelf kunt communiceren op een dieper niveau, dus echt contact maken met je intuïtie, dan kunnen daar hele nuttige antwoorden uitkomen!
Dit is een schets van hoe het intuïtieve gesprek met mezelf is gegaan.
Waar is de energie? Er kwam een beeld op in mijn hoofd van een persoon en plaats waar die energie was achtergelaten.
Waarom heb ik die energie daar achtergelaten? Er kwamen meerdere dingen in mij op: zorgzaamheid omdat ik de ander alleen had gelaten. Maar ook dat het veiliger was voor mezelf als ik mijn energie daar zou parkeren. Verder doorzoekend kwam ik erachter dat een deel van mijn Wezensenergie uit mijn lichaam was gegaan, omdat ik door bepaalde keuzes te maken mijn eigen waarden in de steek had gelaten. En daarmee ook mezelf.
Hoe heb ik mezelf in de steek gelaten? Door mijn intuïtie te negeren, door niet naar mijn hartkompas te luisteren. Ik was meegegaan in de waarheid van een ander, omdat ik niet tegen diegene in wilde gaan. Ik wilde de harmonie tussen ons bewaren. Met als gevolg dat ik een deel van mezelf, dat het niet eens was met die keuze, in de steek liet en mijn energie eraan verloor.

Energiebehoefte

Het was tijd om mijn energie weer terug te halen. Ik heb mezelf afgevraagd: vanuit welke behoefte heb ik die energie daar achtergelaten? Er kwamen gelijk een aantal thema’s in mij op: geborgenheid, liefde geven, aandacht krijgen, gezien worden en de verwachting van een harmonieuze relatie.

In eerste instantie kwam ik er niet graag voor uit dat ik aandacht wilde van een ander. Maar gelukkig kon ik dit later relativeren: iedereen heeft behoefte aan aandacht! Het kan alleen een valkuil zijn om die aandacht buiten jezelf te zoeken. Dan kun je jezelf namelijk makkelijk verliezen.
Aandacht is energie, en een behoefte aan aandacht kun je ook zien als een behoefte aan energie. En laat dat nou net hetgeen zijn wat ik had achtergelaten!

Het was tijd om mezelf op te vullen met mijn eigen energie en alles waar ik behoefte aan had uit mezelf te halen.

Mijn eigen behoeften vervullen

Ik heb mijn Wezensenergie bij die persoon en plaats weggehaald. Ik stelde me voor dat ik een zon onder mijn voeten had met al mijn Wezensenergie, en ik liet al mijn verloren energie daar naar terugkeren. Alle energie die niet van mij was, stuurde ik terug naar degenen bij wie het vandaan kwam. Poeh! Wat was dat een opluchting, zeg!
Ik vulde me op met wat ik nodig had: zelfliefde, zelfredzaamheid, zelfzorgzaamheid, zelfstandigheid. Hallo, aandacht voor mezelf! Hallo geborgenheid in mezelf! Ik voelde mezelf en mijn energie letterlijk terugkeren naar mijn lichaam!
Het was heel fijn om dat te doen.

Na deze innerlijke reis voelde ik me weer helemaal stevig. Dit was precies wat ik nodig had! Waarschijnlijk kwam het zo snel aan het licht dat ik me niet oké voelde, juist omdat ik op mezelf woon en ik het in mijn eigen (gebrek aan) energie sneller kon opmerken. Het was alsof mijn lichaam en energiesysteem al voelden dat ze hun eigen ruimte konden innemen. En daarbij hoorde natuurlijk mijn eigen, volledige energie.

Ook ik ben nog aan het groeien in verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen wensen, wil en energie. Het was goed om er bewust van te zijn wat er kan gebeuren als je dat niet doet, zodat ik bij een volgende situatie anders kan reageren. Naar mijn hart kan luisteren.

Herken jij je in dit verhaal, of heb je iets soortgelijks gevoeld? Laat een reactie achter!
Of deel dit artikel als je iemand kent die er iets aan kan hebben.