Informatie

Praten met je lichaam

Hoogsensitief zijn betekent dat je veel voelt, en voelen doe je met… je lichaam!

Dat klinkt natuurlijk hartstikke voor de hand liggend, maar in de praktijk is dat toch iets wat snel vergeten wordt. We weten ondertussen dat onze gedachten en emoties een weerslag hebben op onze lichamelijke gezondheid. Je hoort tegenwoordig veel over de effecten van stress, burn-out, eetstoornissen en hart- en vaatziekten. Als je wat gevoeliger bent aangelegd, heb je dus ook sneller (fysiek) last van nadelige situaties. Het mooie hiervan is dat het ook andersom kan werken: je lichaam laat je direct merken als er iets niet in balans is in je hoofd of hart!

Hoe werkt dat dan?

In een volledig gezond lichaam heb je geen last van fysieke klachten: je hebt nergens pijn, je kunt elke plek in je lijf en de doorstroming van energie goed voelen. Zonder dat er een plek is waar je (bijna) niets voelt. Je kunt je soepel en vrij bewegen en er zit nergens kramp of spanning. Bij de meeste mensen is dit niet het geval. Dat wil dus niet zeggen dat iedereen ziek is, maar het geeft wel aan dat er iets te winnen is door die plekken wat aandacht te geven.

Je lichaam doet dat niet om je dwars te zitten, het wil je iets vertellen! Pijn en ongemak is de manier waarop je lichaam je wil zeggen dat er iets in je leven niet helemaal prettig loopt: je zit letterlijk niet lekker in je vel. Het deel van je lichaam waar je ongemak ervaart en de vorm die dat ongemak aanneemt, geeft je aanwijzingen over wat er aan de hand is. Bij te veel piekeren kun je bijvoorbeeld hoofd- en nekpijn krijgen. Als je wegloopt voor je gevoelens, kan er misschien wel buikpijn ontstaan. En als je alleen maar bezig bent met anderen, en dus niet met jezelf, kun je je lijf steeds minder gaan voelen: je vliegt er gewoon uit! Wanneer je zoiets opmerkt, kun je er iets aan veranderen. En dan neemt het ongemak al gauw af, of het verdwijnt zelfs.

Dus pijn is fijn?!

Dat is misschien wat overdreven, maar pijn is minder erg dan we met z’n allen denken. Er is ons geleerd met pijn om te gaan door ons er overheen te zetten, tegen te vechten, het weg te stoppen, het te bestrijden met pijnstillers, of gewoon te wachten tot het overgaat als het geen duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Als dit wel zo is ga je naar de dokter of naar een therapeut om de oorzaak (of alleen de kwaal) te bestrijden. Het punt is alleen dat je dan nog steeds niet weet welke boodschap je lichaam je wilde geven. Dan schiet je er fysiek wel (tijdelijk) iets mee op, maar heb je een kans gemist om iets over jezelf te leren. Vaak zijn we op een bepaalde manier ook bang om pijn te voelen, waardoor we onszelf nog meer afkeren van ons eigen lichaam. We doen dan helaas precies het tegenovergestelde van wat ons lijf van ons nodig heeft!

Dus help jezelf en ga op onderzoek uit! Kijk hieronder voor oefeningen en lees ervaringen van anderen. Luister naar je lichaam!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen