Informatie

Overgewicht

Overgewicht ontstaat vaak als je moeite hebt je eigen gevoelens toe te staan. Je eet om deze niet te voelen. Dus eigenlijk gebruik je eten om jezelf te troosten, om verdriet weg te eten, om angst niet te voelen en soms om geluk niet toe te laten. Als je jouw gevoelens weg eet, dan blijf je in een vicieuze cirkel. Je gaat je steeds beroerder voelen, waardoor er steeds meer reden lijkt om dat vervelende gevoel weg te eten.

Je doorbreekt die vicieuze cirkel als je alle kleuren van emoties in jezelf toelaat, en als je onderliggende gedachtes over jezelf weet te doorbreken. Dit vraagt wel moed. Het helpt enorm als je een begripvol persoon om je heen hebt bij wie je jouw gevoelens toe kunt laten.

Overgewicht kan ook ontstaan omdat je je niet bewust genoeg bent van hoeveel brandstof (is hetzelfde als energie of calorieën) er in bepaalde voedingsmiddelen zitten en hoeveel brandstof je lichaam eigenlijk nodig heeft op een dag. Er is een verschil tussen louter brandstof (‘caloriebommen’ zoals chips, suiker, frisdrank, wit brood) en voeding waar je lichaam echt op kan bouwen, omdat er ook vitaminen, mineralen, eiwitten en goede vetten in zitten (alle fruit&groenten, noten en andere natuurlijke producten). Deze voeding heeft je lichaam nodig voor allerlei processen en wordt niet alleen opgeslagen als vet.

Foto: Liv Stevens

Ook hier geldt wat we in de andere artikelen over Voeding schreven. Als jij niet goed voelt en niet goed merkt welk eten bij jou past, dan eet je dingen die je lichaam niet op de juiste manier voeden. Hierdoor houd je honger en is er een grotere kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt.

Over voeding en overgewicht is enorm veel te vinden op internet. Bovenstaande info is hooguit een begin om patronen bij jezelf te gaan herkennen. Het is een uitnodiging om jezelf en vooral ook je gevoel en je lichaam serieus te nemen.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen