Informatie

Lichaam en energie

We hebben allemaal een fysiek lichaam. Dat zijn al je botten, spieren, alle cellen en je hele omhulsel met alles erin en eraan. Maar we zijn meer dan alleen dat. We zijn ook energie. Je kunt het je geest noemen of bijvoorbeeld je ziel. Dat samen maakt dat we leven.

Je lichaam dient als voertuig voor jouw energie, zodat je hier op aarde kunt rondlopen, spelen, leren, liefhebben. Omdat iedereen een heel eigen energie heeft, is iedereen ook een uniek wezen. Elk mens heeft een eigen identiteit, gevoel, passie, liefde, verlangens, emoties, noem maar op. Je lichaam is heel tastbaar; je kunt het allemaal zien en meten. Dan heb je ook nog je hersenen met al je gedachten. Deze hangen een beetje tussen je lijf en je energie in. Jouw gedachten komen eigenlijk rechtstreeks voort uit jouw energie of jouw geest. Je kent het vast wel: je gedachten zijn heel anders wanneer je je goed voelt en wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent of moe. Uiteindelijk bepalen wij ons leven vooral met onze energie zoals je ziet. We besturen daarmee zowel ons fysieke lijf als onze gedachten.

Illustratie: Madelief de Graaf

Als je hooggevoelig bent, voel je meer dan gemiddeld aan wat er allemaal gaande is in de energie van de mensen om je heen, en natuurlijk ook bij jezelf. Dat is heel handig, maar soms ook verwarrend. Je kunt er bijvoorbeeld moeilijker tegen als iemand iets zegt of iets doet wat niet overeenstemt met zijn/haar gevoel. En ook je eigen gevoelens en gedachten kunnen heel overweldigend zijn. Zodra je jezelf beter leert kennen en begrijpen, zal je snel zien dat het veel voordelen kan hebben om alles zo goed aan te kunnen voelen.

Heb je het gevoel dat je hier voornamelijk nadelen van hebt? Zoek eens tussen de oefeningen of er wat bij zit voor je wat je kan helpen. Ook kun je ervaringen van andere jongeren lezen. Dat kan ook helpen met jezelf te begrijpen. Hopelijk zie je dan gauw, net zoals wij, hoe mooi het is om dit allemaal te voelen!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen