Informatie

Bewoon jij je lichaam?

Veel hooggevoelige jongeren vinden het lastig om hun lichaam helemaal te voelen en in hun lijf aanwezig te zijn. Je hebt dan bijvoorbeeld het gevoel dat je alleen maar aan het denken bent. Of je voelt je vaak afwezig, dromerig of je wordt snel duizelig. Allemaal aanwijzingen dat je niet goed in je lijf zit. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je je vaak stoot, of tegen dingen aan loopt of struikelt. Als je niet echt aanwezig bent in je lijf, kun je niet goed voelen waar je lichaam eindigt of waar je bent. Het lijkt een beetje alsof je lijf slaapt. Net als wanneer een voet of arm slaapt, voel je hem niet goed meer en stoot je hem dus gemakkelijker.

Andere jongeren vinden het helemaal niet lastig om in hun lichaam te zijn. Bij hen is er een sterke verbinding tussen hun energie en hun lichaam. Ook zij kunnen soms het gevoel hebben even niet zo goed in hun lijf te zitten, maar dit is dan tijdelijk. Even goed aarden, je letterlijk weer verbinden met de aarde, helpt dan om weer terug te komen.

Om helemaal jezelf te zijn is het nodig dat je energie ook ‘thuis’ is in je lijf. Je kunt je lichaam zien als een huis en het is belangrijk dat de bewoner aanwezig is om goed voor het huis te kunnen zorgen, en voor zichzelf. Want die bewoner, dat ben jij. Je lichaam heb je nodig om de dingen te kunnen doen waarvoor jij hier bent gekomen. Daarom is het zo belangrijk dat je lichaam en jij goed samenwerken. Lekker leven in je eigen lijf!

Illustratie: Madelief de Graaf

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen