Informatie

Eetstoornis

Als jij de neiging hebt om heel erg te letten op wat je wel en niet eet, als je alles in calorieën berekent of als je probeert te leven op zo min mogelijk voedsel om zo dun mogelijk te zijn, dan is de kans groot dat je symptomen van Anorexia hebt. Als je regelmatig last hebt van eetbuien waarbij je het gevoel hebt niet meer te kunnen stoppen, als je in je hoofd veel bezig bent met je gewicht en eten of als je na het eten gaat compenseren in de vorm van braken, laxeren of overmatig sporten, dan is de kans groot dat je symptomen van Boulimia hebt. Heb je wel last van eetbuien, maar ga je daarna niet compenseren? Dan is de kans groot dat je symptomen van Binge Eating Disorder hebt. Vaak is een eetstoornis een combinatie van deze meest bekende problemen.

Dit zijn allemaal uiterlijke symptomen. Onderliggend gaat het eigenlijk niet over eten, maar over hoeveel controle jij zelf hebt over wie jij bent. Als je het gevoel hebt dat je omgeving (school, ouders, vrienden) je niet helemaal zien of niet respecteren in wie jij bent of als jij het gevoel hebt dat je aan allerlei eisen moet voldoen, dan is de hoeveelheid die  jij eet, of juist niet eet, het enige terrein waarop jij wel helemaal controle hebt over jezelf.

Als je een eetstoornis hebt, is dit een flinke klop op jouw deur om meer van jezelf te gaan houden en erop te vertrouwen dat wat jij voelt, goed is voor jou. Niemand anders kan dat voor jou bepalen. Grote kans dat jouw weg niet zo gangbaar is voor anderen. Als je gevoelig bent, voel je dat natuurlijk aan en ben je eerder geneigd om jezelf weg te cijferen. Door niet te eten of te gaan compenseren, doe je dat zelfs letterlijk! Weet dat jouw eigen weg jou altijd het meeste plezier, vervulling en dankbaarheid geeft. Het opent je hart en vult je met liefde voor jezelf en voor anderen.

Meer informatie en ervaringen van jongeren met eetstoornissen, kun je vinden op de website proud2Bme.nl.
Hieronder vind je meer ervaringen van jongeren die een eetstoornis hebben én hooggevoelig zijn.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen