Informatie

Dyslexie

Iemand met dyslexie is een beelddenker, wat meteen een stuk positiever klinkt. Als je dyslectisch bent en een woord hoort, zie je er gelijk een beeld bij. En zo ‘behandel’ je letters ook. Als je een d ronddraait wordt het een p, q of b. Ja, dan begrijp je wel dat lezen niet makkelijk is.

Een beelddenker heeft geen beelden bij tussenwoordjes zoals ‘de’, ‘of’, ‘het’ of ‘en’. Want daar horen nu eenmaal geen beelden bij en dat brengt dus verwarring. Als je dit nu voor je ziet is het niet meer dan logisch dat lezen een kleine ramp wordt. Helaas komt het nog regelmatig voor dat jongeren met dyslexie gezien worden als minder intelligent en erg genoeg worden ze dan ook zo behandeld. Je gaat je dommer en minderwaardig voelen, terwijl je alleen maar een beetje anders denkt dan de meeste mensen.

Foto: Liv Stevens

Het goede nieuws is dat steeds meer ouders en scholen op tijd doorhebben dat iemand met dyslexie heel goed mee kan komen als hij of zij maar de ruimte en tijd krijgt om op zijn of haar eigen manier te leren. We weten nu ook dat jongeren met dyslexie op andere gebieden juist heel veel in huis hebben. Ze zijn namelijk vrijwel altijd erg creatief en innovatief. Lezen en schrijven is eigenlijk een vrij trage vorm van informatieverwerking. Via beelden gaat het minstens 24x zo snel. Dus dyslexie is misschien wel lastig, maar eigenlijk stiekem ook iets om trots op te zijn.

Zorg ervoor dat je de tijd, ruimte en hulpmiddelen krijgt om zo goed mogelijk te kunnen leren. En besteed ook tijd aan jouw kwaliteiten. Zo haal je het beste uit jezelf en is er geen enkele reden om je minder waard te voelen dan anderen.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen