Informatie

Chronische vermoeidheid

I’m sick and tired of being sick and tired…

Chronische vermoeidheid (ME of CVS) heeft een complexere oorzaak dan bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer. De ziekte van Pfeiffer is aantoonbaar in het bloed en daardoor ook meer geaccepteerd. Bij chronische vermoeidheid is het niet altijd medisch aantoonbaar wat er precies met je aan de hand is. Hierdoor ontkennen mensen vaak dat het bestaat.

De klachten die erbij komen kijken zijn heel uiteenlopend. Iedereen heeft last van zo’n hevige vermoeidheid dat hij of zij niet meer normaal kan functioneren en zelfs niet meer fatsoenlijk kan nadenken op een gegeven moment. Maar ook andere klachten zoals buikpijn, misselijkheid, concentratieproblemen en hoofdpijn kunnen aanwezig zijn.

Het ongeloof waar je tegenaan loopt is heel erg zwaar. Je wilt zelf heel graag weten wat er precies met je aan de hand is, maar je merkt ook dat je omgeving bevestiging zoekt van het bestaan van jouw klachten. De oorzaak zou niet uit mogen maken natuurlijk, jij bent opgezadeld met deze nare klachten en dat is al erg genoeg.

Illustratie: Madelief de Graaf

Ook chronische vermoeidheid is een behoorlijk intense en onverbiddelijke uitnodiging om je meer bewust te worden van jezelf. Chronische vermoeidheid kan ontstaan als je continu aan jezelf voorbij loopt. Als je hooggevoelig bent, komen veel dingen in het leven wat harder binnen. Dit betekent dat je wat meer down-time nodig hebt dan de gemiddelde persoon. Geef je dit langere tijd niet aan jezelf, dan kan je lichaam het stuur overnemen. Daarom zijn gevoelige mensen vatbaarder voor chronische vermoeidheid.

Mocht je kampen met deze ziekte, weet dat je niet alleen bent. Zoek lotgenootjes en vertel jouw verhaal. Kijk op internet (bijvoorbeeld www.mecvs.nl), zoek informatie en tips van anderen. Veel mensen hebben goed leren omgaan met hun klachten, vertrouw erop dat jou dat ook gaat lukken!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen