Informatie

Chronische pijn

Chronische pijn kan allerlei oorzaken hebben, zowel fysieke als mentale. Het is een grote uitdaging om met chronische pijn een bevredigend en gelukkig leven te leren leiden (en dus niet lijden).

Voor hooggevoelige mensen is dit extra lastig. Pijnprikkels, net als alle andere prikkels, komen bij hen harder binnen. De pijn eist dus meer aandacht en energie  dan dat het bij een minder gevoelig persoon zou doen. Door de combinatie van pijn en gevoeligheid houd je minder energie over en is vermoeidheid iets waar je elke dag mee te maken krijgt.

Zowel mensen die elke dag met pijn rondlopen, als hooggevoelige mensen, hebben een grotere neiging om zichzelf af te sluiten voor hun lichaam. Dit doe je omdat je teveel voelt en je probeert het op deze manier zo min mogelijk te voelen. De pijn en de oorzaken hiervan verdwijnen er niet door, maar je hebt toch het gevoel er wat meer controle over te hebben. Je gaat in je hoofd zitten en wil het liefst nooit meer echt voelen, want dan voel je ook al die pijn weer.

Dit afsluiten voor je lichaam zorgt uiteindelijk voor een heleboel extra uitdagingen. Kijk eens naar Praten met je lichaam en Bewoon jij je lichaam?. De uitdaging is nog iets groter als je zowel met fysieke pijn moet dealen als met alle prikkels die zo sterk binnenkomen. Maar je hebt er baat bij om weer terug te komen in je lichaam.

Wat er namelijk vaak gebeurt zodra je je gaat afsluiten en niet meer in je lijf leeft, is dat je ook geen idee meer hebt van waar jouw grenzen zich bevinden. Als je niet weet waar je grenzen liggen, kun je er ook niet naar luisteren. Telkens weer over je grenzen gaan, betekent alleen maar meer pijn. En deze pijn is dus wel te voorkomen.

Foto: Liv Stevens

Doe jezelf een heel groot plezier en ga proberen alles weer te voelen. Juist door weer wat liever voor je lichaam te zijn en het minder af te straffen voor de pijn die het jou brengt, zal je lichaam jou uiteindelijk minder pijn bezorgen. Misschien kan de oefening Ik heb pijn: wat wil mijn lichaam mij vertellen? je daarbij helpen.

Heel veel succes! Het is een zware reis, maar het is het meer dan waard!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen