Informatie

Autisme

Foto: Liv Stevens

Definitie van een goede website over autisme:
Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.”

Het komt veel voor dat hooggevoelige jongeren het etiket autisme meekrijgen. Die persoon is over het algemeen een zeer gevoelige, zeer intelligente ziel die zich niet altijd veilig voelt en soms moeite heeft met de hardheid van mensen en instanties.

De sensitiviteit van zo iemand is erg groot, dus alle geluiden, beelden en andere prikkels komen extra hard binnen. Ook alle emoties van mensen en van alles wat er gebeurt op aarde komt rechtstreeks bij jou binnen. Veel mensen zeggen dingen terwijl ze zich er anders over voelen. Een sensitief iemand voelt direct dat er iets niet klopt en dat geeft een onveilig gevoel. Als je als klein kind vaak deze verwarring meemaakt, ontwikkel je gemakkelijk een verdedigingsmechanisme om met deze ingewikkelde en harde wereld om te gaan. Je trekt je terug. Meestal vind je veel meer oprechtheid, eerlijkheid en onvoorwaardelijke liefde bij dieren. Of je bent liever alleen en je gebruikt je gevoeligheid om te weten welke mensen je moet ontwijken.

Wanneer je zo sensitief bent, heb je dus een omgeving nodig die deze gevoeligheid weerspiegelt. Dan kunnen jouw verdedigingsmechanismen weer ontdooien en komt jouw zachte aard helemaal tot bloei. Je wilt mensen om je heen die ook dingen aanvoelen en snappen zoals jij dat doet.

Het is vaak lastig als je ‘autisme’ hebt, maar eigenlijk is het een groot compliment. Je zit boordevol kwaliteiten en je hebt als grote uitdaging om een goede omgeving en overal een eigen weg in te vinden. Dan kunnen die kwaliteiten tot hun recht komen waardoor jij je op je gemak voelt en tot bloei komt.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen