Informatie

Angst & depressie

Angst
Als je hooggevoelig bent, komt het wat vaker en sneller voor dat je bang bent. Omdat je daarnaast veel sterker de emoties van anderen voelt, is de kans groot dat je ook nog angstpatronen van anderen overneemt. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat kinderen angsten overnemen van hun ouders. Soms is het zelfs een breder familiepatroon wat je overneemt of op je neemt.

Angst is vaak gebaseerd op een stemmetje in je hoofd (als je dit doet/als er dit gebeurt, dan…). Dit maakt dat je soms een bepaalde stap misschien niet zet of geen keuze maakt terwijl je dat eigenlijk wel graag zou willen. Het is goed om je te realiseren dat angst vaak meer gebaseerd is op een opeenstapeling van angstbeelden, ideeën of situaties, dan op de realiteit van dat moment.

Depressie
Het regelmatig onderdrukken van angsten, of andere gevoelens, kan leiden tot depressie. Bij depressie ben je het contact met je gevoelens verloren. Omdat je angst, verdriet of boosheid niet wilt of kunt voelen, kun je op den duur ook geen blijdschap en plezier meer voelen. Deze emoties zijn immers allemaal met elkaar verbonden. Sluit je je af voor de ene, dan voel je de andere ook niet meer.

Depressie kan ook ontstaan wanneer je totaal geen nut ziet in de dingen die jij doet. Dat kan bijvoorbeeld je school of werk zijn, maar het kan ook een algemeen gevoel zijn. Het kan komen door de manier waarop je ouders vastzitten in bepaalde patronen of bijvoorbeeld door verwachtingen die zij van jou hebben. Als je hier te veel in vastzit, raak je helemaal ondergedompeld in dingen die niet resoneren met wie jij vanbinnen bent of waar jij in gelooft. Daar wordt je des te somberder van als er niemand in je eigen omgeving lijkt te zijn die dat van jou begrijpt.

Illustratie: Madelief de Graaf

Iemand van buiten kan dit met jou doorbreken. Het is belangrijk dat je hulp krijgt van iemand waar je een klik mee voelt, die jou raakt. Wanneer je weer gaat voelen wat echt belangrijk is voor jou, wat jou inspireert en hoe waardevol jijzelf bent voor je omgeving, kan er verandering komen. Dan kan jouw levensvreugde en vitaliteit weer terugkeren!

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen