Informatie

Allergieën / Intoleranties

Vanaf je geboorte kun je een intolerantie (allergie) hebben voor bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld voor koemelkproducten of gluten. Dan is via erfelijke factoren al bepaald dat koemelk en gluten niet goed door jouw lichaam verwerkt kunnen worden.

In ons dagelijks leven krijgen we (kleine beetjes) gifstoffen binnen via lucht, water, eten en soms ook door uitlaatgassen, fabrieksrook etc. Ons lichaam moet deze gifstoffen (toxines) zien te verwerken. Soms lukt het niet om ze te verwerken en dan blijft het opslaan van de stoffen nog als enige optie over. Dat geeft spanning in je lichaam. Met name bij hooggevoelige mensen wordt er vrij snel een grens bereikt, waarna je lichaam allergisch gaat reageren op bepaalde voedingsstoffen. Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn, huiduitslag of andere symptomen. Als je deze voedingsstoffen dan niet meer (of zo min mogelijk) eet, ontlast je jouw lichaam en kunnen deze symptomen weer afzakken of zelfs helemaal verdwijnen.

Foto: Liv Stevens

Als je hooggevoelig bent, is de kans groter dat jouw lichaam (anders) reageert op bepaalde producten, maar het is niet noodzakelijk. Meestal geldt dat het goed gaat zolang je alles maar met mate consumeert. Pas zodra je klachten krijgt, kun je stappen gaan ondernemen. Dan is het goed om uit te zoeken waar je klachten vandaan komen. Vervolgens kun je een manier vinden waarop je jouw eetpatroon aan zou kunnen passen, zodat je er minder last van hebt.

Neem de tijd om eens rustig naar je lichaam te luisteren. Je kunt wat gaan spelen met je voeding om te kijken waar je je het beste bij voelt. Het is erg handig om een eetdagboekje bij te houden tijdens deze zoektocht. Hierin schrijf je niet alleen op wat je eet, maar ook hoe je lichaam erop reageert. Vaak is dit al genoeg om te ontdekken welke stoffen jouw lichaam goed doen en welke jouw lichaam klachten bezorgen.

Lukt het je niet om zelf te ontdekken waar je klachten precies vandaan komen of hoe je er het beste mee om kunt gaan? Neem dan eens contact op met een diëtiste. Hij of zij kan jou op weg helpen je lichaam beter te begrijpen en je eetpatroon op jouw behoeftes aan te passen.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen