Informatie

Alcohol&Drugs

Waarschijnlijk heb jij de leeftijd waarop je voor het eerst in aanraking komt met alcohol en/of drugs. Of misschien ben je er al een tijdje mee bekend. Zowel alcohol als drugs zorgen ervoor dat je grenzen wat vager worden. Hierdoor voel je je vaak wat losser. Als je het met mate doet, kan dit fijn voelen. Maar ga je iets te ver, dan kan het snel een stuk minder prettig zijn. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar als je hoogsensitief bent is de kans groot dat je er wat heftiger op reageert dan gemiddeld. Je kunt van eenzelfde hoeveelheid meer voelen dan je leeftijdsgenoten. Het is goed om hier rekening mee te houden. Dat jouw reactie op deze middelen net wat heviger of anders kan zijn dan van de meeste mensen om je heen hoeft niet erg te zijn, maar het vraagt wel om wat extra voorzichtigheid.

Als je iets gebruikt en merkt dat jij er heftiger op reageert dan anderen, of heftiger dan oké voelt voor jou, is dat een belangrijke aanwijzing dat je even rustiger aan moet doen en nog eens moet bekijken of deze middelen wel positief voor je werken of vooral een negatieve invloed op je hebben.

Blijf goed voelen; blijf dicht bij jouw gevoel. Hoe graag je er ook bij wilt horen en mee wilt doen, als je onderbuikgevoel je iets probeert te vertellen, luister daar dan naar. En boven alles natuurlijk: drink en/of gebruik met mate.

Heb je het gevoel dat je jouw lichaam niet meer helemaal in je eigen handen hebt? Deze oefening kan je hierbij helpen. Ook kun je hier naar kijken.

Foto: Liv Stevens

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen