Informatie

ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel: moeite hebben met je te concentreren, je aandacht ergens bij te houden. Vaak ben je erg druk in je hoofd en soms ook in je lijf. Door die laatste D(isorder) gaan we al snel denken dat dit een heuse kwaal is waar dan natuurlijk ook pillen voor nodig zijn. Maar misschien is het juist wel een heel gezond kenmerk van de kinderen en jongeren tegenwoordig. Misschien hebben zij vooral moeite met hun aandacht erbij houden op school, omdat de stof vaak saai is en geen enkele betekenis voor hen heeft. Ze voelen geen verbinding met de inhoud van veel van de aangeboden lesstof. En dat is helemaal niet gek.

Zonder dat veel mensen het weten is er een sterke link tussen hooggevoeligheid en ADHD. Hyperactiviteit kan ontstaan als je gevoelig bent en de neiging hebt om alle emoties van anderen uit je omgeving op te pikken. Daarmee raak je uit je eigen centrum en reageer je vervolgens als een losse speelbal op alle prikkels uit je omgeving. Met als gevolg dat je niet meer weet wat jij zelf nu echt wilt.

Foto: Liv Stevens

Luister naar jouw lichaam

Als je ADHD hebt, helpt het om meer contact te krijgen met je lichaam en met wat er allemaal in jouw lichaam gebeurt. Hierdoor kun jij makkelijker aanwezig zijn en in contact komen met je gevoel. Jouw gevoel is je belangrijkste graadmeter om te weten waar jij blij van wordt en wat dus echt bij jou past. Wat bij jou past kan totaal buiten alle bestaande kaders vallen, gewoon omdat jij hier iets nieuws komt brengen. Als je jouw eigen spoor meer te pakken hebt, ben je vaak minder gevoelig voor alles van buiten. Je hebt een eigen focus waardoor je concentratie vaak ook flink verbetert.

Het is al heel lang bekend dat suiker hyperactiviteit verhoogt. Dit geldt voor veel kunstmatige voedingsstoffen. Jongeren met een neiging tot hyperactiviteit hebben dus baat bij voeding met weinig vreemde stoffen. Daarnaast kan een rustige omgeving zonder overdaad aan prikkels ook goed helpen om meer bij jezelf te komen. Probeer rustig wat uit en ondervindt wat voor jou werkt. Pillen zijn lang niet altijd nodig of de beste oplossing.

Ervaringsverhalen

Tips & oefeningen