Ervaringsverhaal

door Shirley de Koster

Yoga: een veilig plekje voor mijn hooggevoeligheid

Yoga? Nee, bedankt. Dat is voor zweefkezen. Daar doe ik niet aan. Dan moet ik zeker ook een neuspiercing nemen, van die wijde losse broeken gaan kopen en me continu ‘zen’ gedragen (wat dat dan ook moge zijn)? Nee hoor, hier ben ik veel te nuchter voor. Anderen mogen het best fijn vinden, zolang ze mij er maar niet mee lastigvallen.

Veel te zweverig

Een paar jaar geleden werd ik tegen mijn zin in meegesleept naar een yogales. Het was nodig volgens mijn omgeving. Toegegeven, ik zat niet goed in mijn vel. Het werd een nare ervaring. In een groep mensen moest ik ineens mijn ‘kraan openzetten’. En er zat een heel zwembad aan tranen te wachten. Mijn lijf werkte niet mee in de houdingen, iedereen kon het beter dan ik. Ik wilde helemaal niet voelen. Ik wilde gewoon sterk zijn, in mijn hoofd blijven en doorzetten. Laat me met rust!

Een half jaar geleden ging ik vrijwillig naar een yin yogales. Precies wat ik dacht. Veel te zweverig. En doordat ik de houdingen zo lang moest aanhouden, had het alleen maar meer pijn in mijn lijf veroorzaakt. Waarom doen al die mensen dit toch?

Tijd om de muurtjes af te breken

Toen kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben en er begonnen al gauw een heleboel puzzelstukjes op hun plek te vallen. Ik leerde dat mijn overlevingstechnieken, die ik mezelf had aangeleerd om de overvloed aan gevoelens en gedachten te kunnen behappen, me juist tegenwerkten. Het was tijd om die muurtjes af te breken. Ik wist niet hoe, maar wel dat dit heel waardevol zou zijn.

Een tijdje later ging ik toch weer een yogales volgen. Alleen om een vriendin te helpen natuurlijk. Zij durfde niet alleen, vandaar. Blijkbaar trok iets me toch die kant op. En sinds die les een paar maanden geleden, ga ik nu zelfs twee keer per week!

Yin yoga en hooggevoeligheid: een mooie combinatie!

Ik ontmoet steeds meer mensen die yoga doen en de meesten zijn hooggevoelig. Wat voor ons hooggevoeligen namelijk erg belangrijk is, is meer in ons lichaam en in het nu leven. Yin yoga leert je om te gaan met pijn/negativiteit in je leven, doordat je langere tijd in een bepaalde houding blijft (en dat gaat absoluut steeds minder fijn voelen). Je probeert je te ontspannen en rustig te blijven ademhalen terwijl je eigenlijk heel graag iets anders wilt doen. Je leert dus vervelende dingen te accepteren, meer naar je lichaam te luisteren en spanning los te laten.

De lessen maken me rustig, vredig en hoopvol. Het blijven ademen, ontspannen en niet afdwalen tijdens een moeilijke houding lukt me nog lang niet. En dat zal ook nog wel een tijdje duren. Mezelf of mijn gevoelens accepteren? Al helemaal niet. Maar de tools die yoga me brengt, geven me hoop. En dat is het allerbelangrijkste. Tijdens de les moet ik even stilstaan bij hoe ik me voel. Dat is moeilijk en tegelijkertijd heel leerzaam.

Mijn veilige plekje

Yoga is mijn manier en zo zijn er nog genoeg andere manieren om je gevoeligheid een plekje te geven. Een plekje waar het niet veroordeeld wordt. Waar er naar je sensitiviteit geluisterd wordt en rekening mee gehouden wordt. Als je gevoeligheid dat veilige plekje heeft gekregen, zal het je vanzelf niet meer belemmeren. Je zult niet meer zoveel energie kwijtraken, maar weten tot hoever je kunt gaan en wanneer je even moet opladen. En boven alles zal je weer plezier hebben in alle prachtige dingen in het leven waar je dankzij je gevoeligheid extra intens van kunt genieten!

Jouw moment komt vanzelf. En jouw manier kan langskomen zonder dat je het door hebt, omdat je er nog niet aan toe bent. Het kan een tijdje duren voordat je jouw weg vindt. Dat is prima. Je voelt vanzelf wanneer het klopt. En dan hoef je eindelijk niet meer te spartelen in dit leven waarin ‘gewone’ dingen zo veel energie kosten. Dan ga je accepteren wie je echt bent, daar van leren houden en meer leven vanuit je hart.